affiliate

Beste Affiliate Netwerk

Zakelijke Software » Het Beste Affiliate Netwerk

Affiliate marketing voor webshops is voor veel webwinkel eigenaren erg interessant. Het is een performance based marketing wat zoveel inhoudt dat er pas kosten gemaakt worden wanneer er iets verdiend wordt. Wanneer iemand, vaak middels een andere website, een bezoeker verwijst naar jouw website die vervolgens een aankoop doet betaal je de verwijzer een x% van de omzet of een vast bedrag. Dat is in de basis affiliate marketing voor je webshop.

Naast het feit dat het direct verkopen kan opleveren levert het daarnaast ook nog gratis naamsbekendheid op. De andere websites schrijven immers over jouw onderneming en zo komt de merknaam van jouw bedrijf onder de aandacht van de lezers van betreffende website. Na het beginnen van een webwinkel kan affiliate marketing dus een risico vrij marketingkanaal zijn om snel naamsbekendheid te creëren en klanten te krijgen.

Beknopte uitleg Affiliate marketing

In de affiliate wereld worden verschillende namen gebruikt voor de verschillende partijen die erbij betrokken zijn. Verschillende namen worden gebruikt om eenzelfde partij aan te duiden dus bij deze een duiding hierover.

affiliate marketing voor webshop

De webshop eigenaar die affiliate marketing gebruikt wordt: adverteerder of merchant genoemd. De partij die bezoekers verwijst naar de website van de adverteerder wordt affiliate of publisher genoemd. En dan heb je nog de partij die technisch alles zo gemakkelijk mogelijk maakt voor beide partijen en ook verantwoordelijk is voor de administratieve kant is het affiliate netwerk.

Dit is wel de traditionele weergave van affiliate marketing, de grotere bedrijven kiezen er veelal ook voor om affiliate marketing volledig of gedeelte zelf te doen.

Voordelen affiliate marketing voor de webshop

De voordelen van affiliate marketing zijn talkrijk voor een webshop eigenaar. Hieronder vind je dan ook de in onze ogen grootste voordelen.

Gemakkelijk in te stellen

Het is vergeleken met andere vormen van marketing gemakkelijk in te stellen, vergeleken bij Adwords voor webshops is het echt een makkie. Je stelt in wat de vergoeding voor een verwijzende partij is en daarmee is het klaar. De publishers kunnen dan zelf beslissen of ze betreffende vergoeding interessant vinden en ze kunnen bovendien zelf inschatten of het aansluit bij hun doelgroep.

Er zijn ook al koppelingen beschikbaar voor bekende webshop software met affiliate netwerken waardoor het zeer gemakkelijk te configureren is. Als je bijvoorbeeld Daisycon wilt gebruiken als affiliate netwerk is er kant en klare oplossing met Lightspeed.

Een groot potentieel publiek

Afhankelijk van de hoeveelheid publishers die jouw webshop of producten binnen jouw webshop gaan promoten kan je eenvoudig erg veel mensen bereiken. Als je geluk hebt schrijven veel publishers zich in om jouw campagne te promoten. Je kunt actief publishers vragen om jouw webshop te promoten en zo het geluk een handje te helpen.

Alleen kosten bij omzet

Een ander heel groot voordeel is dat je als adverteerder alleen kosten maakt wanneer een publisher daadwerkelijk een verkoop heeft gerealiseerd. Dit houdt in dat je voor een heel klein risico deze vorm van marketing kan inzetten. Met dit kleine risico kan je toch klanten en omzet generen voor jouw webwinkel. Echter is dit in de praktijk niet altijd zo: Vele affiliate netwerken vragen een vast bedrag per maand voor lidmaatschap.

Een kleine investering in tijd

Het instellen van een campagne kost wat tijd maar wanneer dit dan echt gedaan is kan je lange tijd niks doen. Je kunt wel instellen of je alle websites die jouw producten willen promoten van te voren wilt goedkeuren. Wanneer je dit instelt ben je natuurlijk wel wat meer tijd kwijt.

Hoe te beginnen met affiliate marketing

Wanneer je besloten hebt om affiliate marketing voor jouw webshop in te gaan zetten is het natuurlijk handig om te weten hoe je van start kunt gaan. Je dient je aan te sluiten bij 1 van de verschillende affiliate netwerken die actief zijn op de Nederlandse markt. De netwerken die goed bekend staan zijn:

 • Daisycon – Bekende programma's: Ohra, Heineken.
 • AWIN – Bekende programma's: Bijenkorf, Univé.
 • Partnerize. Bekende programma's: KLM, Coolblue, AH.
 • Tradedoubler – Bekende programma's: DFDS, HP.
 • Tradetracker – Bekende programma's: Transavia, Fonq.

Mutaties en Overnames: 

 • Cleafs – Overgenomen door Affili.net, wat weer overgenomen is door AWIN.
 • Affili.net – Overgenomen door AWIN.
 • M4N – Overgenomen door Zanox, weer verandert is naar AWIN.
 • Affiliate4you – Draait via AWIN. Whitelabel Constructie Bekende programma's: Babyplaza
 • Performance Horizon is verandert in Partnerize.
 • Zanox – Bedrijf is verandert naar AWIN.

Wanneer je eenmaal aangemeld bent bij één van deze netwerken zullen zij je helpen met advies en de integratie van de nodige trackingtools op je webshop. Met de hulp van deze trackingtools kan in de gaten gehouden worden welke publisher verantwoordelijk is voor welke verkoop of lead.

Daarnaast zal je het nodige moeten instellen binnen het affiliate netwerk waar je je aangesloten hebt. Zo dien je bijvoorbeeld in te stellen wat de vergoeding is voor de publisher die jouw producten aan de man brengt. Daarnaast zul je ook kunnen instellen wat voor type media geaccepteerd worden die publishers mogen gebruiken om jouw webshop te promoten. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat nieuwsbrieven niet of alleen na goedkeuring gebruikt mogen worden.

Daarnaast is het ook raadzaam om promotiemateriaal te laten maken. Denk bijvoorbeeld aan banners die de aandacht van de bezoekers van de website van de publishers gaan trekken. Hoe breder het aanbod in advertentiemateriaal des te gemakkelijker en dus waarschijnlijker het is dat meerdere publishers jouw webshop onder de aandacht zullen brengen.

Kosten affiliate marketing voor webshops

Naast de vergoeding die je betaald aan de publisher voor een gerealiseerde verkoop of lead zal het affiliatenetwerk ook wat moeten verdienen. Dit doen ze op verschillende manieren. Bij de netwerken betaal je eigenlijk altijd opslagkosten, dit zijn is extra fee die je over elke commissie betaalt. Afhankelijk van het netwerk is deze opslag rond de 20%, dus wanneer een vergoeding voor een publisher €20 bedraagt betaal je eigenlijk €24.

Daarnaast zijn er vaak ook nog opstartkosten en/of maandelijkse die je betaalt wanneer je begint met een affiliatenetwerk. Deze kosten zijn totaal afhankelijk van het netwerk dat je kiest. Voor duidelijkheid in deze kosten moet je dus bij de verschillende netwerken informeren. Een Partnerize staat erom bekend dat ze voornamelijk werken via vaste maandelijkse bedrijven, hiervoor kiezen bedrijven met zeer hoge volumes snel voor dit netwerk.

Conclusie Affiliate marketing voor een webshop

Affiliate marketing is eigenlijk voor elke webshop interessant om te integreren in de marketing strategie van een bedrijf. Het is namelijk gemakkelijk te integreren, er is weinig risico en er is een zeer groot potentieel bereik.

Het optimale resultaat uit je campagne halen vergt wat werk maar dit is relatief tegenover andere vormen van webwinkel marketing erg weinig werk. Wij raden dan ook de meeste webshops, groot of klein, aan om affiliate marketing in te zetten.