Project Management

Gratis Planning & Project Software

projectmanagement planning software

Om de beoogde doelstellingen te behalen is een doordachte en haalbare projectplanning cruciaal. Op het moment dat onderdelen van een projectplanning niet gehaald worden moet er snel geschakeld kunnen worden om verdere vertraging te voorkomen. Niet alleen binnen grote organisaties komt projectmanagement planning software daarom goed van pas, ook binnen kleinere organisaties is het belangrijk om de projectplanning op orde te hebben.

In dit artikel vertellen we je meer over de top 3 project planning software die gratis te gebruiken is. Goede software hoeft namelijk lang niet altijd geld te kosten! Naast een algemeen overzicht van de beste gratis projectplanning tools, geven we specifieke tips voor verschillende soorten organisaties (ZZP, MKB, grootzakelijk en stichtingen).

Waar we op beoordelen

Bij het vergelijken van verschillende gratis projectplanning tools, hebben we op een aantal aspecten gelet.

  1. Gebruiksvriendelijkheid: het is belangrijk dat een gratis projectmanagement planning tool eenvoudig te begrijpen is voor gebruikers.
  2. Toegankelijkheid: het liefst heb je een projectplanning altijd en overal bij de hand. Een koppeling met de cloud is hierbij essentieel.
  3. Opties: sommige projectplanning tools zijn erg uitgebreid, terwijl andere programma’s een beperkt aantal opties aanbieden. Wat past het beste bij de projecten die je uitvoert?

Uitslag beste gratis projectplanning software

Onderstaand vind je een overzicht van de top 3 beste gratis projectplanning programma’s van dit moment. Een soortgelijke top 3 hebben wij ook samengesteld voor betaalde project planning tools. Vergelijk ze eens met elkaar, om te zien of het voor jouw organisatie loont om te betalen voor een projectplanning programma.

#1: TeamGantt

De absolute winnaar in deze top 3 van beste gratis projectmanagement planning software is TeamGantt. Er zijn verschillende redenen die maken dat deze tool een betere keuze kan zijn dan anderen uit dit lijstje. De voornaamste reden hiervan is de koppeling met de cloud. Doordat data online opgeslagen wordt door TeamGantt, heb je overal en altijd toegang tot je projectplanning.

Naast de zeer goede toegankelijkheid van TeamGantt, werkt het programma erg intuïtief en overzichtelijk. Met verschillende handige functies haal je het meeste uit je projectplanning en ga je vertragingen op de weg naar je einddoel tegen. Niet voor niets werken onder meer Amazon, Netflix en Nike met dit programma.

Een goed voorbeeld van een functie die de intuïtieve werking van TeamGantt beschrijft is het Drag & Drop-systeem. Het aanpassen van start- en eindmomenten wordt hierdoor heel eenvoudig. Ook kun je overzichtelijk weergeven hoe verschillende taken op hetzelfde moment door verschillende mensen kunnen worden uitgevoerd. De gratis versie van TeamGantt is onbeperkt te gebruiken, maar slechts beschikbaar voor 3 personen en te gebruiken voor 1 project.

#2: Projectplanning in Excel

Naast het gebruik van TeamGantt behoort ook het opzetten van een projectplanning binnen Excel tot de mogelijkheden. Excel is weliswaar niet gratis, maar veel mensen hebben dit standaard op hun computer geïnstalleerd! Het gebruik van projectplanning sjablonen in Excel is logischerwijs wel gratis. Op internet zijn verschillende sjablonen te vinden, zowel gratis als betaalde opties. Office TIMELINE is een organisatie die handige tips biedt om je projectplanning in Excel op te bouwen.

Hoewel het bijhouden van een projectplanning in Excel een groot aantal mogelijkheden biedt, is dit niet altijd een voordeel. Zo werkt Excel minder intuïtief dan bijvoorbeeld TeamGantt en is het programma minder toegankelijk. Dit kan als een nadeel worden gezien. Een alternatief zou het gebruik van Google Spreadsheets kunnen zijn, wat qua werking lijkt op Excel. Het aantal beschikbare sjablonen voor een projectplanning in Google Spreadsheets is echter beperkt.

#3: GanttProject

Binnen een goede projectplanning mag een zogenaamde Gantt chart niet ontbreken. Dit is een schema waarin de verschillende onderdelen van een planning onder en naast elkaar worden weergegeven. Het creëren van zo’n Gantt chart is relatief eenvoudig met de gratis projectplanning tool GanttProject. Deze tool kan gratis gedownload worden op de website van de gelijknamige organisatie.

Hoewel deze projectmanagement planning tool gratis te gebruiken is, kleven hier ook een aantal nadelen aan. Zo is de interface van deze tool relatief oud en kost het de nodige tijd om het programma onder de knie te krijgen. Een voordeel is wel dat er online instructievideo’s te vinden zijn waarin het programma verder wordt toegelicht. Net als bij het gebruik van een projectplanning in Excel, is de toegankelijkheid beperkt.

Beste gratis projectplanning tool voor ZZP

Wanneer je als ZZP’er niet meer dan één project op hetzelfde moment uitvoert, is het gebruik van TeamGantt aan te raden. Deze gratis projectplanning tool werkt intuïtief en is daarbij overal in te zien!

Beste gratis projectmanagement planning software voor MKB

Ook voor een MKB’er kan het gebruik van TeamGantt aan te raden zijn. Mocht je na verloop van tijd meerdere projecten willen bijhouden, dan zou je voor een betaalde versie kunnen kiezen. Een alternatief is in zo’n geval het gebruik van Excel.

Beste gratis project planning software voor groot zakelijk

Voor bedrijven binnen de categorie groot zakelijk is de gratis versie van TeamGantt te beperkt. Zij kunnen direct voor een betaald account kiezen of eerst een projectplanning in Excel bijhouden.

Beste gratis projectmanagement planning software voor stichtingen

Stichtingen met één of twee projecten hebben voldoende aan een gratis pakket bij TeamGantt. Mocht je meerdere projectplanningen willen bijhouden, dan kun je voor het gebruik van Excel kiezen of GanttProject gratis downloaden.

Conclusie beste gratis projectmanagement planning software

Op basis van de analyse die wij hebben gemaakt, zijn we tot een passende top 3 beste gratis projectmanagement planning software gekomen. Met name TeamGantt is een bijzonder handige tool voor ZZP’ers, MKB’ers en stichtingen. Ook voor bedrijven binnen de categorie groot zakelijk biedt deze projectplanning tool mogelijkheden. Voor hen zal het gratis pakket echter niet volstaan.

De keuze voor een betaald abonnement bij TeamGantt of het bijhouden van een projectplanning in Excel zijn alternatieven. Naast Excel kan ook GanttProject het overwegen waard zijn voor organisaties. Een nadeel aan deze tool is het feit dat de toegankelijkheid beperkt is en het programma niet erg intuïtief werkt.

Wil je voor een professionele tool kiezen? Kijk dan ook eens naar mogelijkheden om projectplanning tools uit de top 3 betaalde software gratis uit te proberen. Voor veel van deze tools wordt een gratis proefperiode van 14 of 30 dagen aangeboden. Ook voor kortlopende projecten kan het gebruik van dergelijke proefperiodes interessant zijn.

Related posts
Project Management

Ideale Projectmanagement Beheersing

Project Management

Hoe maak je een Projectplanning?

Project Management

Projectadministratie

Project Management

Communicatie tools; verbeter de communicatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.