Zakelijke Software

  • Boekhouden
    • Beste boekhoudsoftware
    • Alle reviews
  • Webwinkel
    • Beste webshop software
    • Alle reviews
  • Website
    • Beste websitesoftware
  • CRM
    • Beste CRM systeem
    • Alle reviews
  • Facturatie
    • Beste factuurprogramma
    • Alle reviews
  • Payment service provider
    • Beste payment service provider
    • Alle reviews
Zakelijke Software > Boekhouden > Boekhoudsoftware

Boekhoudsoftware

Laatste update: 7 januari 2019

Met de komst van de computer is het boekhouden geautomatiseerd, het is in dat opzicht stukken overzichtelijker, sneller en eenvoudiger geworden. Tegenwoordig hoeven enkel nog maar een de gegevens van een zaak in een programma ingevoerd worden, al dan niet automatisch, waarna de boekhoudsoftware alle belangrijke zaken kan berekenen. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch berekenen van btw, jaaroverzichten, voorraadwaarde enzovoort. De administratie wordt hier een stuk gemakkelijker om te doen van.

Het is daarom logisch dat veel ondernemers er voor kiezen om goede boekhoud software aan te schaffen om hun tijd die naar de boekhouding gaat vrij te maken voor ondernemen. Maar wat zijn nu de zaken waar op gelet moet worden wanneer je een goed boekhoudpakket wilt gaan gebruiken? Op zakelijkesoftware.com proberen we daar een duidelijk antwoord op te geven en kan je met behulp van onze boekhoud software vergelijker of via onze top 3 beste boekhoudsoftware pagina de juiste boekhoudsoftware gemakkelijk vinden.

Top 3 boekhoudsoftware

e-boekhouden review
Score 9.33/10
Bezoek e-Boekhouden.nl Lees volledige review
Moneymonk
Score 9/10
Bezoek MoneyMonk Lees volledige review
exact online
Score 8.73/10
Bezoek Exact online Lees volledige review

Bekijke alle boekhoudsoftware

Inhoud van de pagina

  • Online en offline boekhoudsoftware
  • Boekhoudsoftware voor eenmanszaak of zzp
    • Functies gemiddelde boekhoudsoftware voor zzper
  • Functies voor grotere/complexere bedrijven
  • De juiste boekhoudsoftware kiezen

Online en offline boekhoudsoftware

Er zijn in essentie 2 verschillende soorten boekhoudsoftware verkrijgbaar op de markt, online (of hosted) en offline boekhoudpakketten. Het grootste verschil is dat online boekhoudpakketten ergens in de cloud op een server draaien en waar jij dus altijd bij kunt en offline houdt in dat de software op jouw eigen computer draait en daar ook de gegevens opslaat.

boekhoudsoftware

Een groot voordeel van de hosted of online oplossing is dat je je geen zorgen hoeft te maken of je gegevens verloren gaan, dit wordt namelijk in de gaten gehouden door professionele bedrijven. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk altijd en overal waar internet is je aan je boekhouding kunt werken, bijvoorbeeld direct bonnetjes inscannen met je mobiel en in de boekhouding doen. Nog een voordeel is dat je account of boekhouder direct met je kan meekijken en eventueel aanpassingen kan maken. Een nadeel is dat je gegevens in op een server staan van een derde partij, sommige ondernemers vinden dit een hoogst onwenselijke bijkomstigheid.

Het grote voordeel van offline boekhoudsoftware is daar dan ook direct mee aangehaald, het in eigen beheer hebben van de boekhouding van de onderneming is voor veel ondernemers van groot belang. Daarnaast kan je natuurlijk altijd blijven doorwerken aan de boekhouding, ook als er geen internetverbinding is, iets wat met online boekhoudsoftware onmogelijk is.

Boekhoudsoftware voor eenmanszaak of zzp

Je kunt je voorstellen dat een zzp’er minder mogelijkheden nodig heeft in zijn boekhoudsoftware dan een groot bedrijf. Gelukkig is er voor alle soorten en maten bedrijven boekhoud software beschikbaar, ook als je een eenmanszaak hebt.

Het grote verschil tussen boekhoudsoftware voor een groot bedrijf en een klein bedrijf is dat er geen functionaliteit hoeft te zijn voor personeelskosten. Verder is het ook onwaarschijnlijk dat er bijvoorbeeld een voorraad gehouden wordt in een eenmanszaak. In de meeste gevallen zal een overzicht van omzet, kosten en winst voldoende zijn voor de boekhoudsoftware van een zzp’er.

Omdat bij een eenmanszaak de fiscale positie van een de persoon en de eenmanszaak gelijk is (een eenmanszaak is geen rechtspersoon) biedt sommige boekhoudsoftware nog wat ondersteuning om duidelijkheid in de gezamelijke fiscale positie van de ez en persoon te scheppen. Dit kan erg handig zijn bij bijvoorbeeld het doen van inkomstenbelasting.

Functies gemiddelde boekhoudsoftware voor zzper

Omdat er zo verschrikkelijk veel functies zijn die in een boekhoudpakket kunnen zitten is het onmogelijk om een volledig overzicht te geven. Wel kunnen we aangeven wat er in een gemiddeld boekhoudpakket voor een zzp’er of eenmanszaak aanwezig moet zijn.

Functies veel door de kleinere bedrijven gebruikt worden zijn: Grootboek, debiteuren/crediteuren, inlezen en verwerken van digitale afschriften van de bank, facturering en het automatisch verzenden daarvan, een app voor op de smartphone en tablet, inzicht voor de boekhouder of accountant, budgettering. Afhankelijk van wat je als zzper afneemt in je boekhoud software betaal je in de meeste gevallen een vast bedrag per maand. Vaak is de functionaliteit met modules uit te breiden zodat de boekhouding gemakkelijk mee kan schalen met jouw onderneming.

Functies voor grotere/complexere bedrijven

Wanneer een onderneming er een complexere boekhouding op na houdt is het belangrijk dat de boekhoudsoftware hier ook mee om kan gaan. Een complexere boekhouding gaat vaak samen met de grootte van een bedrijf of bijvoorbeeld wanneer een bedrijf internationaal zaken doet.

Functies die zo een bedrijf graag in het pakket wilt hebben die een kleiner eenmanszaak vaak niet nodig heeft zijn bijvoorbeeld: vreemde valuta, werknemer gerelateerde zaken zoals salaris, automatische incasso, jaarrekening automatisch laten opmaken, consolidatie, koppeling met een deurwaarder voor niet betaalde facturen. Ook hier is er uiteraard de mogelijkheid om de functionaliteit uit te breiden al naar gelang de wensen van een onderneming.

De juiste boekhoudsoftware kiezen

Voor het kiezen van de juiste boekhoudsoftware zou de functionaliteit de belangrijkste prioriteit moeten zijn. Alles wat je verwacht en nodig hebt zou in het pakket naar keuze aanwezig moeten zijn. Dit lijkt een open deur maar we hebben vaak meegemaakt dat ondernemers toch geneigd zijn voor een goedkopere oplossing die toch wat te wensen over laat.

Daarna zou de werkbaarheid ook een hoge prioriteit moeten hebben, je schaft de software aan om de boekhouding zo gemakkelijk en efficiƫnt mogelijk uit te voeren, kies daarom een pakket dat dit waarmaakt.

Ook is het handig dat je een pakket kiest dat aansluit bij reeds bestaande systemen die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een export van alle verkopen uit bijvoorbeeld je webshop naar je boekhoudsoftware. Dit scheelt gigantisch in tijd, zeker als je het bekijkt over een periode van bijvoorbeeld een kalenderjaar.

En als laatst zou je kunnen kijken naar de meest aantrekkelijke prijs. Wij als ondernemers willen natuurlijk nooit meer uitgeven dan noodzakelijk is, dus ook bij boekhoudsoftware is dat het geval. Op de pagina boekhoudsoftware vergelijken krijgt u een goed idee wat de beste software voor jouw onderneming is.

Stel een vraag Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 · Zakelijkesoftware.com · Over ons · Contact · Privacy policy