Digital Asset Management

Brand Management en je Media Beheren

brand management

 

Brand Management: wat is het?

Om te verduidelijken hoe je effectief media kunt beheren binnen Brand Management gaan we eerst in op wat Brand Management zelf precies inhoudt, dus luidt in dit artikel de vraag; wat is Brand Management?

Brand Management bestaat onder meer uit het beschermen van het merk, de huisstijl, reputatie, het onderscheidend vermogen en de integriteit hiervan.

Het uitbouwen van een merk, dus het vergroten van het vertrouwen hierin, de waarde die hieraan wordt gegeven en de herkenning van het merk vallen onder Brand Management. Hiernaast vallen het managen van de content, creatieprocessen, positionering en strategie binnen de marketingafdeling hier ook onder.

Kort samengevat behelst brand management alles dat valt binnen de online en offline marketing activiteiten die het positioneren van het merk als doel hebben.

Het efficiënt beheren van jouw merk

De Brand Manager moet er voor zorgen dat alles omtrent het merk consistent en op elkaar afgestemd uitgedragen kan worden. Hierbij is van groot belang dat de Brand Manager het merk efficiënt kan bewaken en beheren. Om hiertoe te komen is het zeker voor grote bedrijven belangrijk dat alles rondom het merk centraal toegankelijk, gebruiksvriendelijk en up-to-date is.

Bij kleinere bedrijven kan dit nog redelijk gewaarborgd worden, maar hoe groter een bedrijf wordt, hoe lastiger het kan worden om alle content en media rondom het merk binnen een bedrijf te blijven beheersen. Dan rijst vanzelfsprekend de vraag; hoe zorg je er voor dat de merkintegriteit en andere waarden ook consistent uitgedragen blijven worden? Dus; hoe beheer je jouw media en content rondom je bedrijf? Dit is van groot belang bij Brand Management. Brand Management Software of Digital Asset Management kan hierbij de uitkomst bieden, daarover later meer.

Bynder als DAM Software

Welke factoren zijn van belang bij het effectief managen van je brand?

Om het brand management binnen een groot bedrijf goed te beheren zijn een aantal zaken van groot belang:

 • Duidelijke richtlijnen voor content en media gebruik;
 • Toegankelijkheid van content (bv; brandbook, logo's en andere media);
 • Gecentraliseerde content en beeldbank van waaruit gedistribueerd kan worden;
 • Goede Brand Manager die de integriteit van het merk bewaakt;
 • En bovenal gebruiksvriendelijkheid bij het beheren en het kunnen distribueren van je media.

Dit alles kan bijvoorbeeld door een goed DAM Systeem. Een DAM systeem kan – zeer vereenvoudigd – gezien worden als een centrale online beeldbank die intern wordt beheerd door de Lead Designer of de Brand Manager.

Factoren die van groot belang zijn bij effectief brand management zijn; gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid, flexibiliteit, distributiegemak en consistentie.

 

Media beheren door middel van DAM software

Brand Management Software maakt het voor jouw bedrijf makkelijker om alle interne content te beheren en beheersen. Daarvoor heb je bijvoorbeeld DAM Software. DAM staat voor Digital Asset Management. Digital Asset Management verzamelt simpel gezegd alle digitale media binnen je bedrijf, een soort centrale online beeldbank.

Om alle media goed en consistent te beheren zijn er verschillende oplossingen. Waar voor een klein bedrijf een breed gedeeld Google Drive bestand toereikend is, wordt het beheer hiervan bij grotere bedrijven al snel tijdrovend en inefficiënt. Om het beheer van je media (assets) gebruiksvriendelijk en flexibel te houden kan je Digital Asset Management binnen je bedrijf overwegen. Met DAM software kan je alle processen rondom media distributie binnen je bedrijf stroomlijnen. De Brand Manager kan vanuit de DAM software de media en hiermee de merkintegriteit beheren.

DAM software kan orde creëren in de chaos. Goede Brand Management of DAM Software maakt het beheer rondom je merk en de distributie efficiënter en sneller en zorgt daarmee uiteindelijk voor tijdsbesparing, betere organisatie en uiteindelijk geldbesparing.

Nu niet direct beginnen met het aanschaffen van DAM Software
Voordat je een DAM systeem aanschaft raden we aan om deze post ook nog eens door te nemen, zo kun je de vraag beantwoorden of jij daadwerkelijk DAM software nodig hebt. Voor MKB bedrijven is het namelijk lang niet altijd nodig om DAM Software te gebruiken. Hierbinnen kan je bijvoorbeeld ook een centraal toegankelijke beeldbank creëren binnen bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. DAM software is in de regel meer geschikt voor grote bedrijven.

De wil vanuit het bedrijf om daadwerkelijk DAM software te implementeren is van groot belang. Het invoeren van een DAM systeem binnen je bedrijf kan aardig wat voeten in de aarde hebben. Het vraagt een andere manier van werken en zal niet vanaf het begin gestroomlijnd lopen. Zorg ervoor dat iedere medewerker positief staat tegenover het implementeren van deze software, dit zorgt voor de meest vloeiende en snelle implementatie.

Plaatje van Bynder over Brand ManagementWaarom je media beheren met DAM Software?

Digital Asset Management software kan bedrijven een stap voorwaarts laten zetten in het beheren van de media. Eén van de belangrijkste zaken waar een brand manager voor moet zorgen. Wanneer het gebruik van de software goed geïmplementeerd is in de workflow van het bedrijf kan het van grote meerwaarde zijn. De handelingssnelheid, efficiëntie en consistentie van brand management verbetert. Met bijvoorbeeld de DAM Software van Bynder of Filecamp kan je het hele proces rondom je merk en bijbehorende media stroomlijnen. Na het creëren, volgt de goedkeuring binnen de software en kan er begonnen worden met het organiseren en het naar buiten (of binnen) toe communiceren van het marketing materiaal.

Hoe kies je DAM Software?

Heb je besloten dat je toe bent aan een oplossing voor het media beheer van je bedrijf? Dan is het de vraag wat voor jouw bedrijf de meest geschikte software is? Om te kiezen tussen de verschillende aanbieders is het van belang dat er geïdentificeerd is: 1.) Waarom ben je op zoek? 2.) Wie gaan de software gebruiken? 3.) Welke functionaliteiten zijn van belang? En 4.) Wat is het budget? Bedenk ook dat de keuze van de software één is voor de lange termijn, minimaal 5 jaar. Vanaf daar is de software het fundament voor marketing campagnes, branding en publicaties.

Belangrijke functionaliteiten van DAM software zijn onder meer:

 • Het zoeken binnen het centrale systeem;
 • De organisatie binnen het systeem samenvoegen en organiseren in mappen;
 • Workflow management voor het stroomlijnen van processen;
 • Gebruikersmanagement; de toekenning van onder meer gebruikersrechten binnen de software;
 • Makkelijk in gebruik te nemen door werknemers van het bedrijf;
 • Ondersteuning bieden voor verschillende bestandstypen;

Wil je dat je organisatie het platform omarmt, dan zijn gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit cruciale randvoorwaarden. Bekijk ook onze vergelijking van de beste DAM software in Nederland.

Extra tips voor efficiënt beheer van je media binnen DAM Software.

 • Consistente naamgeving binnen de gecentraliseerde beeldbank
 • Fasering van assets, alleen goedgekeurde assets komen beschikbaar in het centrale portaal
 • Zorg voor een goede workflow – stroomlijning van de processen.
 • GAP management – zorg dat je blijft identificeren waar ‘gaten' in het systeem te vinden zijn, zodat je het beheer kan blijven verbeteren.
 • Organisatie-brede invoering van het gebruik van de software

 

Kortom, gaan DAM software en Brand Management samen?

Het gebruik van DAM Software om media binnen je bedrijf te beheren kan flink bijdragen aan de efficiëntie van bedrijfsprocessen en workflowmanagement. Voornamelijk de processen rondom het gebruik van het merk en reclame materiaal ed. kan je met DAM software verbeteren. Wat weer één van de voornaamste doelstellingen is van een brand manager. Als brand manager kan je dan ook in deze tijd van grote bestanden en rich media bijna niet meer zonder DAM Software.

 

Related posts
Digital Asset Management

Brand Portal vs Huisstijlhandboek

Digital Asset ManagementSoftware

OneDrive vs Dropbox vs Google Drive vs Box

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.