Bij elke marketing en/of communicatie opleiding komt het wel naar voren: Het maken van een huisstijl voor jouw merk en/of bedrijf. In een dergelijk handboek staat aangegeven hoe je het logo moet gebruiken, welke kleuren en welke typografie gebruikt moet worden en andere algemene informatie rondom gebruik van het merk. Elk bedrijf verdient in deze tijd goed en consistent gebruik en goede richtlijnen rondom het merk, zeer terecht dus dat dit soort zaken bij de opleidingen en in de praktijk ter sprake komt.
Vandaar ook dit artikel over een brand portal vs een huisstijlhandboek. Traditioneel zijn dit soort handboeken PDF bestanden vol met informatie, vaak aantrekkelijk vorm gegeven. Sinds kort zijn er nieuwe kapers op de kust: software partijen die brand portals aanbieden. Deze software heet soms ook wel Digital Asset Management Software of Beeldbank Software, wat synoniemen voor hetzelfde concept zijn. In dit artikel spreken we echter over Brand Portals.
Brand Portals
Een brandportal is de plek waar de merkconsistentie bewaard wordt. In tegenstelling tot een PDF bestand met de richtlijnen van merkgebruik is het een ‘levende' omgeving. Men kan er aanvragen indienen, vragen stellen over designs en foto's up- en downloaden die in projecten naar voren zijn gekomen. De eigenaar van de brand portal (veelal de brand manager) zorgt ervoor de content voortdurend up-to-date blijft en dat alle gebruikers tevreden zijn met de brand portal software.
De brand portal is vaak afhankelijk van een software leverancier en hierdoor ontstaan er nieuwe kosten en ook wat werklast. Deze software moet immers onderhouden worden en alles moet kloppend blijven. Bij goed en consistent gebruik zorgt het over de lange termijn voor minder werk.
Voordelen Brand Portals
- Continu controle over het merk en de identiteit van de onderneming;
- Geen merk versnippering, maar juist merk ondersteuning;
- Eén centrale plek voor al het media beheer;
- Er zijn brand portals met ingebouwde ‘WeTransfer' software;
- Brand portals zullen in de toekomst steeds vaker gebruikt gaan worden.
In principe maken (goede) brand portals het leven van een marketeer makkelijker.
Nadelen Brand Portals
- Toch weer een nieuwe software partij die binnenshuis gehaald moet worden;
- Hogere kosten dan de alternatieven;
- Afhankelijkheid van een derde partij;
- Als de software slecht is zou de ervaring van de gebruikers wel eens negatief kunnen zijn
Als je naar deze voor en nadelen kijkt van brand portals dan kan je eigenlijk concluderen dat het resultaat nauw verbonden staat met de keuze van de software voor de Brand Portal.
Brand Portal Software
Brand Portal Software wordt ook wel DAM software of beeldbank software genoemd. De keuze voor de software partij op dit vlak is belangrijk, bij de verkeerde keuze zullen de gebruikers deze software niet of moeilijker omarmen. Dit resulteert vaak in negatieve ervaringen tussen de gebruikers en de organisator van het brand management. Iets wat je binnen een bedrijf niet moet hebben; de merkconsistentie kan hierdoor ook afnemen.
- Bedrijven die brand portals aanbieden zijn: Adobe, Box, Bynder, Widen en bijvoorbeeld OneDrive van Microsoft.
- PR bedrijven zelf bieden ook nog wel eens een Brandportal aan, hier zouden wij echter niet zomaar voor kiezen.
Huisstijl Handboek
Een huisstijl handboek is in 90% van de cases een PDF bestand (gemaakt met de software van Adobe) vol met informatie over het merk. Dit gaat echt om de puntjes op de ‘i': zaken als kleurgebruik, kleurcodes en pixels komen aan de orde. In de praktijk zijn de brand managers en vaak de opdrachtgever er dol enthousiast over. Alles klopt, alles mooi vormgegeven en de merkrichtlijnen zijn klaar.
Maar dan begint pas het echte werk. Wat als er een merk verdwijnt of er een kleur gewijzigd word? Komt er dan een geheel nieuwe PDF aan de orde? Vaak staat het PDF bestand vol met linkjes naar plekken waar je de bestanden kan vinden. Als je erover nadenkt is dit redelijk achterhaald. Deze bestanden kan je immers direct downloaden in een brand portal.
Voorbeelden Huisstijl Handboeken
Voordelen Huisstijl via PDF Bestand
- Overzichtelijk strak & duidelijk bestand;
- Geen extra kosten / alles zelf in huis en klaar;
- Kan vrij snel gemaakt worden;
- Veel voorbeelden van beschikbaar.
Nadelen Huisstijl via PDF Bestand (Brand Portal vs Huisstijlhandboek)
- Eenmaal klaar ligt het stoffig ergens in iedereen zijn inbox.
- Niet iedereen snapt alle elementen, terwijl een huisstijl handboek vaak over veel details spreekt.
- Het document is niet levend. Eenmaal klaar moet het met een update volledig nieuw gecommuniceerd worden.
- Het is een document: Dus je kan niet direct bestanden deelbaar maken.
- Je kan geen foto's delen , de beeldbank functie is er niet.
Conclusie: Brand Portal vs Huisstijlhandboek
Heb je weinig budget dan is een huisstijl handboek een goede stap, een bestand als dit, is met een designer erbij ook zo gemaakt. Maak als brandmanager niet de fout om dit soort bestanden te gedetailleerd te maken. Het moet wel leesbaar, functioneel & duidelijk zijn voor degene die ermee moeten gaan werken.
Ben je een groot bedrijf / merk en ben je aan veel veranderingen onderhevig: Dan moet je wel aan een brand portal geloven. Indien een bedrijf of merk nog geen enkele stap heeft gezet op gebied van identiteit en interne merkcommunicatie dan is het handboek op een PDF'je een goede eerste stap. In de latere professionalisering fases moet je zoiets toch levend houden via een brandportal. Wel is ook voor kleinere bedrijven een beeldbank vaak een must-have. Negen van de tien brand portals heeft dit soort functies al ingebouwd. Goede brand portals kunnen dus ook geld en moeite besparen.
Als je kiest voor beeldbank software moet je wel zeker voor de voor jou beste partij kiezen. Slechte software op dit vlak kan een beeldbank project zeer negatief beïnvloeden.