Software

Een chromakey groen scherm voor een virtuele webcam achtergrond (voor tijdens video calls of games)

video groen scherm

Wereldwijd wordt er wegens Covid-19 veel thuis gewerkt. Dat betekent dat veel mensen vergaderen via video calling software. Onder andere Skype, Google Hangouts en Zoom, zijn producten die hiervoor worden gebruikt.

Voor een beetje extra plezier en om te voorkomen dat je thuis moet opruimen, kun je met een groen scherm de achtergrond opleuken! Zo presenteer je jezelf op een onbewoond eiland, of op het dak van een wolkenkrabber.

In de wereld van de film, fotografie en bij het streamen van games wordt deze technologie al even gebruikt. Maar ook voor jouw eigen thuiswerkplek is dit een leuke toevoeging!

In dit artikel lees je hoe je dit op een nette manier voor elkaar krijgt.

Een virtuele background gebruiken

Om je achtergrond te wijzigen in een video call moet je soms met een aparte app aan de slag. Maar vaak zit het ook al in het programma verwerkt, dat je gebruikt om mee te bellen. Zoom heeft bijvoorbeeld de optie ‘virtuele background' waarmee je direct eenvoudig een achtergrond kunt inladen.

Dit kan een video zijn, of een afbeelding die je upload. Het is erg eenvoudig om te proberen, maar je zult al snel merken dat het resultaat zonder groen of blauw scherm op de achtergrond onvoldoende is om mee in te bellen. De software is niet nauwkeurig genoeg om een rustig achtergrondbeeld mee te creëren. Dit werkt wel goed als je jouw achtergrond groen of blauw maakt met een scherm.

voorbeeld video virtual background

Voorbeeld van een achtergrond in een Zoom call zonder groen scherm. Het beeld op de voorgrond is helaas onscherp en wordt bij beweging helaas nog slechter.

Hoe werkt een groen of blauw scherm?

Als je een mooie achtergrond wilt hebben kun je dit het beste doen met een groen- of blauw scherm dat je achter jezelf neerzet. Groen is een kleur die hier vaak voor wordt gekozen. Software kan er dan voor zorgen dat dit groene vlak wordt opgevuld met een afbeelding of bewegend beeld, terwijl jij als persoon gewoon goed scherp zichtbaar blijft.

Welke schermen zijn er?

Er zijn eigenlijk maar een beperkt aantal goede schermen te koop voor een redelijk normale prijs. Voor Covid-19 werden dit soort schermen natuurlijk ook met name gebruikt door foto- en video professionals. De volgende schermen vinden wij aantrekkelijke opties vanwege de kwaliteit en de prijs:

Groen staand chroma key scherm

Dit groene scherm is erg handig omdat je deze achter jezelf neer kunt zetten dankzij een handig systeem. Onze Keuze!!!

groen scherm hangend

Dit groene scherm kun je ergens aan ophangen en naar beneden uitrollen. Werkt als het oude diascherm.

linkstar achtergrond doek

Dit is een opvouwbaar en daardoor eenvoudig mee te nemen scherm waar je een standaard bij kunt kopen.

Groen of blauw Chromakey Scherm?

Er zit geen enorm verschil tussen de twee kleuren. Beide kleuren zijn geschikt omdat deze niet op je huid of in je haar (kleine kans) voorkomen.

Als je vaak iets blauws aantrekt of je hebt een blauwe bril, dan is een blauw scherm minder geschikt dan groen. En dat geldt ook andersom.

Als de video’s of afbeeldingen die je projecteert achter jezelf vaker groen zijn, dan is dit de betere kleur. En andersom ook.

Software voor het invullen van de achtergrond

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je een achtergrond kunt toevoegen aan jouw webcam. Dat kan eenvoudig via het programma dat je gebruikt voor het bellen, of via een aparte app zoals Chromacam of XSplit.

Je kunt deze app aanzetten en bij video-instellingen deze app selecteren i.p.v. de webcam. Dan zie je direct al dat de achtergrond kan worden aangepast.

Er bestaat ook (gratis) software die de achtergrond weg filtert zonder dat je een scherm nodig hebt. Dit is leuk om even te testen maar in de praktijk is dit niet afdoende om een videocall mee in te gaan. De kwaliteit hiervan ligt namelijk een stuk lager en in de praktijk zal je zien dat delen van je lichaam half te zien zijn. Je kunt wel vaak de software op deze manier testen voordat je een groen scherm toevoegt.

Kwaliteit van de video verbeteren

Als je na de aanschaf van een groen scherm nog niet helemaal tevreden bent met de kwaliteit, dan kun je de volgende aanpassingen maken:

Zorg voor de juiste webcam / of camera

Een goede webcam zorgt voor scherper en minder flets beeld. Dus mocht je de kwaliteit onvoldoende vinden, dan kan dit aan de webcam liggen. Je kunt soms ook echte foto camera’s aansluiten die kunnen zorgen voor goed beeld.

Goede, egale belichting

Soms is het nodig om het scherm nog extra te belichten. Want zowel het onderwerp (jij dus) als het scherm moeten goed zichtbaar zijn in de webcam. Daglicht kan hier voor zorgen, of je test wat met een bureaulamp. Als dat niet voldoende is, dan kun je hiervoor een extra spot aanschaffen. Dat lijkt ons overigens meer iets voor de (semi)professional die bijvoorbeeld geld verdient met het streamen van games.

Goede afbeeldingen en video’s.

Rechtenvrije afbeeldingen en video’s voor in de achtergrond kun je o.a. vinden op de sites Pexels en Pixabay. Dit werkt goed i.c.m bijvoorbeeld Zoom en geeft een leuk effect tijdens de vergadering.

voorbeeld leuke video achtergrond webcam

Zelf maken kan ook!

Koop groene verf en zorg voor een flink stuk karton, en schilderen maar! Zorg wel dat je het mooi egaal krijgt, want dat is een voorwaarde voor goede kwaliteit.

Related posts
Software

Software asset management: hoe beheer je je zakelijke softwarepakketten?

Software

Exact Go stopt

Software

Met software om bonnetjes te scannen bespaar je tijd

Software

Zo Maak je een Factuur in Word

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *