CRM

CRM implementatie

CRM systeem

CRM implementatie betekent in de praktijk dat de CRM software die gekozen is voor relatiebeheer klaar gemaakt wordt voor gebruik binnen het bedrijf. Bij een bedrijf dat al bedrijfsprocessen heeft is dit vaak moeilijker dan bij een bedrijf dat net gaat beginnen. In het eerste geval zullen er namelijk meestal technische aanpassingen gedaan moeten worden zodat de CRM software in kan haken op de bestaande bedrijfsprocessen.

Software implementatie stappenplan (CRM)

stappenplan software implementatie

Bekijk hier een ander volledig stappenplan voor software implementatie

Als je er  zeker van wilt zijn dat de overgang op het nieuwe CRM vlekkeloos verloopt dien je de voorbereiding goed op orde te hebben. Maak, eventueel met hulp van een professional, een overzicht van alle stappen die benodigd zijn voor de juiste implementatie. Je zult een stappenplan moeten maken om de het implementeren goed te laten verlopen. Dit stappenplan is gemaakt voor een CRM pakket maar is ook geldig voor alle andere mogelijke software implementaties.

  1. Oriënteer je goed in de kosten die komen kijken bij implementatie. (Laat je niet verassen !)
  2. Bepaal welk onderdeel van de software je wanneer geïmplementeerd wilt hebben.
  3. Installeer de software en de eventuele hardware die benodigd is.
  4. Exporteer de bestaande data en importeer dat in het nieuwe systeem.
  5. Draai uitgebreide tests met een select groepje gebruikers, wees er zeker van dat alles werkt zoals het hoort.
  6. Train de medewerkers die uiteindelijk met het systeem gaan werken, wees er zeker van dat dit grondig gebeurd en dat alle neuzen dezelfde kant opstaan.
  7. Motiveer je werknemers om het ook daadwerkelijk te gebruiken. Dit begint met het zelf goed gebruiken van het systeem en anderen hierbij te betrekken.
  8. Het systeem in gebruik nemen. Houdt lang genoeg de vinger aan de pols zodat je er zeker van bent dat alles vlekkeloos verloopt.
  9. Schrijf mankementen op en zorg dat de leverancier dit verbeterd voor de volgende versie.
  10. Blijf optimaliseren en testen. Zorg dat het systeem niet in een hoekje verstoft, dan heeft het systeem een negatieve invloed op jouw onderneming en dat moet je ten alle tijden voorkomen.

 

Tip: Begin vroeg in jouw onderneming met een goed CRM systeem om implementatie beter te laten verlopen.

Naast het feit dat er bepaalde technische aanpassingen gedaan moeten worden zullen ook bepaalde bestaande processen anders aangeleerd moeten worden. Vaak zullen er ook nieuwe processen aan de medewerkers geleerd moeten worden. Dit laatste blijkt vaak het lastige deel van succesvolle implementatie van een nieuw CRM systeem. Gelukkig bieden de meeste crm leveranciers whitepapers en cursussen voor medewerkers binnen een bedrijf. Op deze manier leert personeel gemakkelijk en snel leren wat de bedoeling is van het nieuwe relatiebeheer systeem.

CRM systeem werkt alleen met juiste implementatie

Dit klinkt wellicht als een open deur maar we zien dit toch regelmatig fout gaan bij organisaties die beslissen een crm systeem te gaan gebruiken of bedrijven die gaan wisselen crm software. De hele bedoeling van een nieuw systeem is natuurlijk dat het bedrijf efficiënter gaat werken, dit wordt dan bereikt door nieuwe systemen en snellere efficientere processen die mogelijk gemaakt worden door het crm systeem.

CRM Systemen die goed werken met een brede en goed gedocumenteerde implementatie: e-Boekhouden, Teamleader & Exact Online.

Tip: Vergeet Youtube niet. Gebruik jij een systeem wat veel anderen ook gebruiken? Dan is de kans groot dat er een video tutorial over implementaties op Youtube is te vinden. Zie hier voorbeelden van e-Boekhouden over implementaties:

Denk bijvoorbeeld aan customer support, een klant die een vraag heeft zou volgens het nieuwe systeem binnen het crm systeem afgehandeld moeten worden. Een klant neemt contact met het bedrijf en degene die de telefoon opneemt laat een bepaalde vraag van betreffende klant achter op een papiertje. Degene die verantwoordelijk is voor het afhandelen van de vraag verwacht echter zulke vragen in zijn ticket systeem binnen zijn crm en merkt dat briefje helemaal niet op. Dit soort acties resulteert waarschijnlijk in onnodige telefoontjes van dezelfde klant die bovendien ook minder tevreden zal zijn met de klantenservice van jouw bedrijf.

Het is daarom van groot belang dat niet alleen de technische kant van crm implementatie verzorgd wordt maar ook dat alle neuzen dezelfde kant op staan, dit is weer een hele andere kant van succesvolle crm implementatie. Het uitzoeken van het beste CRM systeem voor jouw organisatie is de eerste en belangrijkste stap in een juiste CRM implementatie.

 

Related posts
CRMKennisbank

CRM Systeem: Betekenis & Uitleg

CRM

De kosten van een CRM systeem

CRM

Wat is Taakmanagement nou precies?

CRM

Hét CRM Systeem voor ZZP'ers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *