Webwinkel

Een Eigen Webwinkel Maken

laptop op tafel met koffie

Als je een eigen webwinkel wilt beginnen, is er een uitgebreide keuze in manieren en pakketten hoe en waarmee je de webshop maken kunt.

Mogelijkheden bij het (laten) maken van webshop

Om zelf een webwinkel te starten en volledig op te bouwen met gratis open source software, is absoluut technische kennis vereist. Echter heeft lang niet iedereen deze kennis wat het noodzakelijk maakt om een dure programmeur in te huren.

Daarom adviseren wij startende webwinkel ondernemers om een hosted webshop oplossing te kiezen. Dit zijn pakketten die in de cloud draaien. Je hebt dus geen omkijken naar de technische kant van het runnen van een webshop die wilt maken.

webshop maken

Zo zijn er veel webshop software aanbieders die in de vorm van Software as a Service (SaaS) het mogelijk maken om een webshop snel, vrij eenvoudig en relatief goedkoop op te zetten. In principe huur je een webwinkel bij de aanbieder van de software, je maakt voor een maandelijkse prijs (varieert per aanbieder) gebruik van hun webwinkel software. Hieronder enkele voordelen van het huren van een webwinkel d.m.v. software.

 • Geen hoge instapkosten (relatief lage kosten per maand)
 • Niet verantwoordelijk voor onderhoud en verbetering van het CMS
 • Koppelingen met partners zijn al gemaakt (koppelingen met PSP's, partijen voor verzending etc.)

Wil je meer informatie over de aanbieders van webshop software? Bekijk dan alle informatie op deze pagina en vergelijk alle aanbieders met elkaar.

Mocht je meer maatwerk oplossingen nodig hebben, dan is het vaak verstandig je webshop te laten maken door een professionele ontwikkelaar.

Webwinkel maken als startende ondernemer

Als startende ondernemers is het natuurlijk noodzakelijk om de kosten zo laag mogelijk te houden en ook dit kan goed met het gebruik van webwinkel software. Wanneer je gebruik maakt van webwinkel software kun je met basis kennis al een nette webshop opbouwen, de CMS systemen zijn heel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk ingericht. Als je er als startende ondernemer niet uit komt of wellicht geen tijd voor hebt, is het alsnog mogelijk om een externe partij in te schakelen om jouw webshop aan te passen en verder te ontwikkelen binnen het webshop software systeem.

Vaak zijn aanbieders van dergelijke shopsystemen o.b.v. SaaS partners met meerdere bureau's voor webdesign en ontwikkeling waar je voor een eerlijke prijs de webshop alsnog kunt laten aanpassen. Het is als startende ondernemer ook enorm handig dat er al veel partners zijn aangesloten bij de aanbieder van de software, je komt opties/partners tegen waar je wellicht zelf nooit aan had gedacht en kunt eenvoudig met hun in contact komen. 

Aandachtspunten bij de ontwikkeling

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken en ontwikkelen van een webshop of wanneer je ervoor kiest om dit proces uit te besteden, is het wel zaak dat je weet wat je precies wilt en waar aandacht aan besteed moet worden.

Zo willen wij adviseren om ter voorbereiding aan de ontwikkeling van je webshop over meerdere zaken na te denken en hier een checklist van te maken. Waarom? Sommige webshop software aanbieders bieden niet alle functionaliteiten en het zou zonde zijn als je al een keuze hebt gemaakt en je er later achter komt dat bepaalde wensen niet te realiseren zijn vanwege beperkingen in de software. Waar moet je op letten bij het maken van een keuze en welke punten moeten op je checklist?

Design

Bedenk voor jezelf wat voor huisstijl je wilt gaan hanteren en hoe jouw webwinkel vormgegeven moet worden, wanneer je dit weet kun je gaan kijken of er bijpassende templates beschikbaar zijn. Er zijn altijd standaard templates beschikbaar, echter zijn hier de functionaliteiten vaak beperkt en ben je zeker niet uniek aangezien veel (vooral kleine) webshops de standaard templates hanteren. Wanneer je dus een unieke webwinkel wilt hebben zal je moeten kijken naar een premium template waarbij je alle wensen toe kunt passen en de huisstijl naar wens kunt aanpassen. Bekijk dit goed want lang niet alle templates zijn volledig aan te passen, zeker niet zonder programmeur.

Responsive design

De meerderheid van de Nederlandse consumenten bezoekt websites tegenwoordig met een mobiel apparaat, tablet of telefoon. Echter is het dan natuurlijk wel zaak dat de webshop die je gemaakt hebt ook een positieve ervaring oplevert voor gebruikers vanaf mobiele apparaten. Dit kun je doen door te kiezen voor een template die responsive (mobiel vriendelijk) is, wanneer je de webshop bezoekt op een apparaat met kleiner scherm, zal alles automatisch geschaald worden en dus heel gebruiksvriendelijk worden.

Tip: Loop ook altijd even het hele proces vanaf een mobiele telefoon door als webshop eigenaar, het kan nog wel eens voorkomen dat een webshop responsive is maar dat de afrekenmodules bijvoorbeeld niet goed verlopen op mobiele apparaten. Je wilt natuurlijk geen conversies missen!

Zoekmachine optimalisatie

Het voorkomen van misgelopen conversies is belangrijk, maar het verkrijgen van traffic ook. Je kunt als webshop eigenaar natuurlijk op meerdere manieren verkeer verkrijgen naar je website, je kunt dit inkopen via Adwords, Social Media of andere kanalen maar dit kost geld en dat hou je als (startende) ondernemer natuurlijk liever vrij voor andere zaken om door te groeien.

Door organisch goed gevonden te worden in zoekmachines kun je ‘gratis*‘ verkeer verkrijgen. Tijdens het maken van je webshop is het al van groot belang daar goed rekening mee te houden. Dit doe je door goede inhoud toe te voegen aan je website. Daarnaast is het van groot belang dat de technische correctheid van je webshop zo ideaal mogelijk is. Door te kiezen voor een webshop software systeem dat geoptimaliseerd is voor zoekmachines kun je dit het beste realiseren. Er zijn dan meerdere goede keuzes, waaronder: Lightspeed en Shopify.

*= Gratis tussen aanhalingstekens omdat het organisch vindbaar worden bij de opzet ook geld kost en dus niet geheel gratis is.

Gratis webshop maken

Gratis een webshop maken is natuurlijk hartstikke interessant voor veel startende ondernemers. Er zijn gelukkig dan ook verschillende opties om  kosteloos te starten met een webwinkel, wel moet hierbij worden opgemerkt dat gratis oplossingen hun beperkingen kennen of stiekem toch niet helemaal gratis zijn.

Zo is er de keuze voor open source webshop software die op zich gratis is maar op een andere manier kosten met zich meebrengen; denk bijvoorbeeld aan de hostingkosten die betaald moeten worden en de eventuele ontwikkelkosten die noodzakelijk zijn. Daarnaast zijn er ook nog hosted webshop oplossingen die een gratis proefperiode of een gratis pakket aanbieden. De 2 laatst genoemde opties kennen echter wel hun beperkingen waar rekening mee gehouden moet worden.

Top beste systemen om zelf een webwinkel te maken

jouwweb 150
8Vanaf p/m
 • De gebruiksvriendelijke editor van JouwWeb maakt het maken van een webshop gemakkelijk én leuk.
 • Domeinnamen Inbegrepen
 • Gratis Ondersteuning
 • Inc. SSL Certificaat
 • SEO geoptimaliseerd
shopify 150
Tip!
25.5Vanaf p/m
 • Geen ontwerpvaardigheden nodig. Je hebt volledige controle over het uiterlijk van de website
 • Simpele Setup
 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Geoptimaliseerd voor Groei
 • Wereldwijd 800.000 klanten
lightspeed 150
49Vanaf p/m
 • Webshop software met ook voorraadbeheer, verkooprapporten, klantgegevens & marketing.
 • Gratis proefversie
 • Vooroplopende techniek
 • Per branche af te stemmen
 • Veel koppelingen met marketing
Related posts
Webwinkel

Gratis webshop Beginnen

Webwinkel

Alle Webshop en eCommerce Spelers in 4 Tabellen

PSPWebwinkel

iDeal - De Werking & Integraties

PSPWebwinkel

iDeal webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.