SoftwareWebwinkelZoekmachine Optimalisatie

Webshop Beginnen

webwinkel beginnen

Een eigen webwinkel beginnen is iets waar veel ondernemers (in spe) serieus over nadenken. Één van de redenen dat dit vaak als interessante optie wordt gezien is vanwege het lage startkapitaal dat benodigd is. Hiernaast is internet bij uitstek de gemakkelijke manier om zeer veel potentiële klanten te bereiken. De ervaring leert echter dat het starten van een webshop meer moeite kost dan dat de meeste ondernemers verwachten.

Een webshop beginnen? Bereid je goed voor

Een gedegen voorbereiding is essentieel. Om je daarbij te helpen hebben wij zoveel mogelijk informatie over het starten van een webshop verzameld op deze website. Zo leer je waar je rekening mee moet houden en wat er benodigd is om goed van start te gaan. De volgende stappen moet je in ieder geval doorlopen:

 • Inschrijven bij de KVK
 • Uitzoeken aan welke juridische regels jouw webshop moet voldoen
 • De beste webshop software voor jouw onderneming uitzoeken
 • Kennis overnemen, praat met iemand die al een webshop heeft
 • Bepalen hoe je betalingen gaat accepteren
 • Klantenservice inrichten
 • Andere relevante website bekijken bijvoorbeeld webwinkelsucces heeft een goed en compleet artikel over je eigen webshop beginnen.
 • Het inpak- verzend- en retour proces inrichten
 • Bepalen hoe en waar je je voorraad houdt en of je überhaupt voorraad houdt
 • Marketing mogelijkheden bekijken voor de webwinkel
webwinkel beginnen


Bovenstaande zaken zijn de meest basale noodzakelijkheden die nodig zijn om een webwinkel te starten en kans op succes te hebben. We zullen elk van eerder genoemde aspecten doorlopen en je bij ieder onderwerp duidelijk uitleg geven van wat het inhoudt en waar je op dient te letten betreffende de keuzes die daarbij komen kijken. Op deze manier kan je een een mooie checklist samenstellen voor het beginnen van jouw webwinkel.

Omdat geen één webwinkel hetzelfde is zal eenieder die een webshop wilt beginnen goed moeten nagaan wat zijn eisen en wensen zijn en op basis daarvan een weloverwogen keuze moeten maken, het kan namelijk zo zijn dat jouw idee na het bekijken hiervan beter niet kan starten. Met de onderstaande informatie en de informatie die je op pagina's vindt waar hieronder naartoe wordt verwezen ben je al een heel eind op weg en kan je beter de nodige keuzes maken.

Kosten om een webwinkel te beginnen

Net als bij elke onderneming heb jij ook bij deze vorm bepaalde zaken die betaald moeten worden. De kosten voor een webshop zijn afhankelijk van verschillende zaken. Zo heb je te maken met de technische kant, de inkoop, de marketing, verzendkosten, eventueel personeel enzovoort.

De kosten heb je afhankelijk van je plannen voor een groot deel zelf in de hand. Op onze pagina kosten webshop vind je meer diepgaande informatie over de bijkomende zaken die betaald moeten worden.

Wat heb je nodig om een webwinkel te beginnen

Sommige mensen zullen anders beweren, maar eigenlijk is het strikt noodzakelijk om in ieder geval ingeschreven te staan bij de kamer van koophandel. Zonder een kvk nummer is het ten eerste nagenoeg onmogelijk om je aan te sluiten bij een payment service provider of om een zakelijke rekening bij een bank aan te vragen die je in de mogelijkheid stelt om iDeal betalingen op jouw webshop te ontvangen.

Daarnaast heb je een goed businessplan nodig; wat ga je verkopen, wie is je doelgroep, hoe ga je deze aanspreken en wat zijn de marges op de producten die je gaat verkopen. Schrijf dit alles op papier als je de kans dat jouw webwinkel slaagt zo groot mogelijk wilt maken.

BTW en belastingen

Omdat je gaat verkopen aan particulieren en/of bedrijven zal je btw moeten gaan rekenen over de producten of diensten die je verkoopt in je webshop. Voor dat je dat kunt doen zal je een btw nummer nodig hebben. Op het moment dat je je inschrijft bij de kamer van koophandel krijg je dit nummer vanzelf. De bedrijfsvorm maakt dan weinig uit, maar veel startende ondernemers kiezen er voor om een eenmanszaak te starten wanneer zij een webshop willen beginnen.

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent omtrent de regels van de belastingdienst als je een eigen webshop opent. Het kan raadzaam zijn om een boekhouder in te schakelen die werk voor je uit handen kan nemen en ook de btw en andere belastingaangifte voor je kan verzorgen.

Een webwinkel als particulier beginnen is eigenlijk niet mogelijk. Ook al je verdien je zo weinig dat je het niet aan hoeft te geven bij de belastingdienst, de moeilijkheid zal zijn om een psp te vinden die jouw aansluit. Een payment service provider wil namelijk alleen maar samenwerken met bedrijven.

Welke software om een webwinkel te beginnen

Wanneer je een webwinkel beginnen wilt zul je de juiste webshop software moeten kiezen zodat jouw webwinkel lekker werkt. Welk webwinkel pakket het best bij jouw webshop past is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Welke en wat voor producten ga je verkopen?
 • Wat is je doelstelling met de shop?
 • Hoe belangrijk is design voor je?
 • Welke marketingkanalen wil je gaan gebruiken en zijn belangrijk voor jouw webwinkel?
 • Hoe wil je de betalingen gaan verwerken?
 • Wat is het budget dat je beschikbaar hebt voor een webshop?
 • Wat zijn de groeiplannen in de toekomst?

Al deze punten moeten goed overwogen worden voordat je besluit een bepaald stuk software te gaan gebruiken. Schrijf daarom op wat de antwoorden zijn op deze vragen. Bind hier vervolgens conclusies aan. Stel je voor dat je op maat producten wilt gaan verkopen, er zijn dan extra aandachtspunten. Het is dan van belang dat de webshop software die je gaat gebruiken overweg kan met de nodige input van de klanten. Niet alle software is hiertoe in staat en zal daarom niet geschikt zijn voor jouw webshop.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de manier waarop je de betalingen wilt gaan verwerken, als jij per se Mollie als betaalprovider wilt gebruiken is het fijn als je webshop software uitkiest waar een plugin voor beschikbaar is die werkt met Mollie.

Een webshop beginnen is moeilijk: niets is perfect

Je kunt je voorstellen dat het voor bepaalde zaken af en toe lastig is exact iets te vinden dat aan al jouw wensen voldoet. Als dat het geval is kan je er voor kiezen om bepaalde compromissen te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld je budget vergroten of simpelweg een andere payment service provider of koerier kiezen.

Het kiezen van de juiste  webshop software is echt 1 van de belangrijkste stappen in het beginnen van een webshop. Overstappen op andere webshop software is namelijk een lastige klus, je zult alle producten moeten exporteren of opnieuw in moeten voeren in de nieuwe omgeving. Ook zul je bepaalde functionaliteiten en koppelingen die je op de oude software gebruikt moeten overzetten naar de nieuwe software die je wilt gaan gebruiken. De praktijk leert dat je eigenlijk altijd tegen onvoorziene problemen aanloopt bij dit proces.

Hosting van je webshop

Wanneer je kiest voor een open source oplossing zal je ook de hosting van de webwinkel moeten verzorgen. Het kiezen van de juiste hosting partner is een heel proces op zich en het is zeer belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Op de pagina webshop hosting geven we een uitgebreide uitleg zodat je weet waar je op moet letten.

Wanneer je kiest voor een hosted webshop is het natuurlijk niet nodig om zelf hosting te verzorgen. Dan hoort dit bij de service die je afneemt bij een betreffende partij.

Betalingen accepteren

Mensen die iets van jou kopen zullen uiteraard moeten betalen. En om mensen te laten betalen op jouw te starten webwinkel is het van belang dat bepaalde betaalmethodes geïntegreerd worden in jouw webwinkel. Het accepteren van verschillende betaalmethodes zoals iDeal en Paypal kan het gemakkelijkst geïntegreerd worden via een payment service provider.

In deze sectie over payment service providers vind je uitgebreide informatie over deze partijen.  Je kunt daar ook lezen wat het verschil in tarieven is per psp en waar je op kunt letten bij het uitkiezen van een goede payment service provider.

Een andere optie is om direct bij je zakelijke bank een iDeal betaalmogelijkheid aan te vragen. De ervaring leert echter dat betalingen via iDeal die via de eigen bank lopen over het algemeen duurder zijn dan betalingen die via een payment service provider lopen.

Klantenservice

klantenservice webwinkel

Een onderschat onderdeel van een webwinkel beginnen is dat de klantenservice goed op orde moet zijn. Dit zijn uiteindelijk de mensen die producten bij jou kopen en er over vertellen tegen vrienden en kennissen. We kunnen niet voldoende benadrukken dat jouw klanten in principe ook de ambassadeurs van jouw webshop zijn.

Wanneer je zorgt dat jouw klanten tevreden zijn zullen ze niet alleen terug komen, maar ook tegen bekenden vertellen dat ze een goed product bij een goede webwinkel gekocht hebben.

Het regelen van een goede klantenservice ervaring kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo kan je gebruik maken van enkele betaalde oplossingen waarin je gemakkelijk kunt zien om welke klant en bestelling het gaat en zo adequaat reageren op bepaalde vragen. Voor kleinere webshops waar 1 iemand aan werkt kan je er ook voor kiezen om een e-mail adres te gebruiken om alle vragen van klanten direct te beantwoorden. Ook raden we aan om zoveel mogelijk telefonisch bereikbaar te zijn en ook direct te antwoorden wanneer iemand belt. Dit geeft klanten een goed gevoel en komt zeer betrouwbaar over.

Inpakken en verzenden

Het inpakken en verzenden, oftewel “fulfillment” is een tijdrovende, maar zeer belangrijke klus bij het runnen van een webshop. Verkijk je hier van te voren vooral niet op. In de meeste gevallen is het iets dat je elke dag zal moeten doen. Probeer dit proces zoveel mogelijk te stroomlijnen door er een duidelijke indeling in je magazijn op na te houden en een gestroomlijnd proces in te richten voor het inpakken en versturen van de pakketten. Dit dien je ook goed te uit te denken wanneer je een webwinkel beginnen wilt.

Als je geen tijd of zin hebt om dit zelf te doen kan je er voor kiezen om gebruik te maken van een fulfillment service. Er zijn verschillende partijen in Nederland met grote opslagloodsen waar de voorraad van verschillende webshops liggen. Wanneer er op jouw webwinkel een order binnen komt wordt deze ook naar de fulfillment partij gestuurd. Die is vervolgens verantwoordelijk is voor het inpakken en verzenden van de betreffende bestelling.

Ook voor bestellingen die retour gezonden worden door klanten is het belangrijk dat er een gestroomlijnd proces wordt ingericht. Een klant kan en heeft het recht om om wat voor reden dan ook een bestelling te retourneren en zijn of haar aankoopbedrag terug te krijgen. Om de klantvriendelijkheid en je naam dus hoog te houden is het van groot belang dat het retourneren van producten zo gemakkelijk mogelijk is voor klanten.

Webwinkel met of zonder voorraad

Het klinkt misschien gek, maar er is een mogelijkheid om een webwinkel zonder voorraad te beginnen. Sommige bedrijven zijn namelijk gespecialiseerd in het verzenden van hun producten naar klanten die op jouw webwinkel een aankoop doen. Dit model wordt dropshipping genoemd en werkt zeer goed voor zeer veel mensen.

Wanneer een je webwinkel wilt beginnen zonder voorraad is het vorige punt bijna niet van toepassing. Je hebt namelijk helemaal niets te maken met het inpakken en verzenden van bestellingen. Natuurlijk is het wel jouw verantwoordelijkheid dat de bestelling, al dan niet automatisch, wordt doorgegeven aan de dropship partij.

Marketing mogelijkheden voor de te beginnen webwinkel

Wanneer je een webwinkel gaat beginnen is het van belang dat je van te voren bedenkt hoe je je doelgroep bereiken wilt. Voor een webshop zijn de mogelijkheden werkelijk eindeloos wanneer het aankomt op webshop marketing. Maar het is goed mogelijk om vooraf een goede inschatting te maken van hoe jouw doelgroep het best bereikt kan worden. Een aantal manieren om de doelgroep te bereiken zijn:

En zo zijn er nog veel meer manieren te bedenken waarop je klanten kunt verleiden om naar jouw webwinkel te komen. Het is handig om vooraf te bedenken welke manieren jij wilt gaan inzetten. Dit kan bijvoorbeeld invloed hebben op de webshop software die je kiest en is ook van belang bij het bepalen van de marges die je op producten gaat verdienen.

Webwinkel beginnen cursus of opleiding

Er zijn nog geen officiële opleidingen voor het beginnen van een webshop. Er zijn wel tal van cursussen en e-books verkrijgbaar die je online kunt kopen voor het starten van een webwinkel. De kwaliteit van dergelijke e-books of cursussen laat echter vaak te wensen over. Mocht je zo'n cursus volgen, lees je dan goed in om te zien welke de moeite waard is om voor te betalen.

Het is sowieso handig als je ondernemerskennis in huis hebt. Als je bijvoorbeeld weet hoe je een ondernemingsplan schrijft, de boekhouding moet bijhouden en hoe je slim in- en verkoopt. Mocht je hier dus een opleiding in gevolgd hebben, gaan volgen of op het moment volgt zal dat zeker in je voordeel werken.

Conclusie Webwinkel beginnen

Het is aan te raden de nodige afwegingen en keuzes te maken voor je je webwinkel daadwerkelijk start. Wanneer je bovenstaande zaken goed uitdenkt en daardoor goed overwogen keuzes kan maken, zal dat in de toekomst enorm veel schelen in eventuele problemen waar je tegenaan kunt lopen.

Uiteraard zal er zich altijd een situatie voordoen waar je geen rekening mee gehouden hebt. Maar het scheelt enorm als je goed doordacht jouw webwinkel beginnen gaat. Op de andere pagina's van onze website vind je meer informatie die het een stuk makkelijker maakt om een webshop te beginnen.

Related posts
Software

Software asset management: hoe beheer je je zakelijke softwarepakketten?

Webwinkel

Gratis webshop Beginnen

Software

Exact Go stopt

Software

Met software om bonnetjes te scannen bespaar je tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *