beste ERP software

Beste ERP Systeem

Zakelijke Software » Beste ERP systeem

De keuze voor het beste, ofwel meest passende Enterprise Resource Planning (ERP) systeem hangt af van de branche waarin je actief bent en de functionaliteiten die je zoekt. ERP software wordt vaak gericht ontwikkeld voor bepaalde sectoren en bedrijfsgroottes. Hierdoor is een bepaald ERP systeem geschikt voor bedrijf A en de andere ERP software juist weer voor bedrijf B. Met het grote aanbod aan ERP’s is het de kunst om het systeem te vinden dat op jouw organisatie aansluit. Daar gaan wij je bij helpen.

3 bekendere ERP systemen in Nederland zijn:

 

Het nut van Enterprise Resource Planning

Voordat we diverse ERP spelers bekijken, is het handig om nog even kort in te gaan op wat ERP nou ook alweer was. ERP staat voor Enterprise Resource Planning en dat betekent in de praktijk overkoepelende software die bedrijfsprocessen ondersteunt.

Waar bijvoorbeeld boekhoudsoftware zicht richt op de boekhouding, heeft een ERP systeem een overkoepelende werking. Je zult in de praktijk wel zien, dat veel boekhoudpakketten zijn doorgegroeid naar ERP systemen. In- en verkoop, voorraadbeheer en CRM zijn dan onderdelen die aan de boekhouding zijn gekoppeld. Hierdoor ontstaat er een systeem dat de grenzen van afdeling overschrijdt waardoor er een efficiëntieslag kan worden behaald.

Hoe selecteer je het beste een ERP?

Het uitzoeken van het beste ERP systeem is niet eenvoudig. Het aanbod is best groot en het product is complex. Uiteindelijk is het slim om diverse aanbieders te bekijken en door te schrappen een aantal speler over te houden. Door de volgende stappen te hanteren kun je het keuze proces gestructureerd aanpakken:

Stap 1: Bekijk wat er in de sector wordt aangeboden

Allereerst zouden we goed kijken naar ERP software die is ontwikkeld binnen de sector van jouw organisatie. Er zijn aanbieders van ERP software die hun hele systeem hebben afgestemd op bepaalde type bedrijven. Hierbij kun je denken aan de houtindustrie, theaters, metaalbewerkers en ga zo maar door. Een groot voordeel van het maken van een keuze voor een sector gebonden ERP is dat er voor veel processen binnen die sector reeds een oplossing is. Een nadeel kan zijn, dat deze partijen erg in hun niche opereren en onvoldoende profiteren van schaalvoordelen die grotere aanbieders wel pakken. Zo kunnen deze partijen moeilijk opboksen tegen de veelzijdigheid van bijvoorbeeld Microsoft. Ook grafisch zul je merken dat sector gebonden ERP software vaak wat achter loopt.

Stap 2: Kies je voor cloud based, On-premise of Hybride?

Cloud based betekent dat de software alleen draait met een goed werkende wifi/internet verbinding. Je hebt als voordeel dat je geen eigen systeem hoeft te draaien, maar als nadeel dat de activiteiten niet door kunnen draaien als de internetverbinding er niet is of wegvalt. Ook kunnen veiligheidsoverwegingen een reden zijn om te kiezen voor een on-premise ERP. Dat betekent dat de software op een lokaal systeem wordt geïnstalleerd en draait. Als het voor jouw organisatie geen groot probleem is dat een ERP systeem er even uit valt, dan kun je voor de doorgaans voordeligere cloud oplossingen kiezen.

Stap 3: Schat in of het ERP systeem geschikt is voor de organisatiegrootte.

Sommige systemen zijn vanwege de veelzijdigheid en de prijs beter geschikt voor grotere bedrijven dan voor kleinere bedrijven. Als je een ERP systeem zoekt voor een wat kleiner bedrijf met niet al teveel medewerkers,  is het wellicht verstandig om een pakket te kiezen dat hierbij aansluit. Een systeem dat geïntegreerd moet worden door een team consultants is dan geen match. Door wat desk research te doen en het aandachtig doornemen van de sites van de aanbieders, kun je al een goede indruk krijgen van de partijen die je het beste zou kunnen overwegen.

Stap 4: Kan de partij bieden wat je zoekt tegen het juiste bedrag.

Als je een aantal ERP aanbieder geselecteerd hebt, is het verstandig om snel te achterhalen welke partijen binnen het daarvoor beschikbare budget opereren. Omdat er vaak wat maatwerk aan te pas komt, dien je voor deze laatste stap contact op te nemen.

Bekendere ERP spelers

In Nederland zijn er een aantal bekendere een grotere partijen, en vele kleinere spelers die zich richten op bepaalde niches. In het onderstaande overzicht hebben we een aantal bekendere spelers geplaatst met een beknopte toelichting.

Daarnaast hebben we een aparte pagina met ERP systemen die geschikt zijn voor bepaalde sectoren

exactonline logo 300x300

Exact Online ERP

Exact is voornamelijk bekend als aanbieder van boekhoudsoftware. Gaandeweg is deze software ook uitgegroeid tot ERP software. Bij Exact ERP kun je met name terecht als je actief bent als groothandel, in de bouw, in de productie of veel projectmanagement uitvoert. Een voordeel van Exact is dat het een Nederlandse speler is en dus ook ervaring heeft met de regels van het land.

Afas ERP Software

AFAS ERP

Het softwarebedrijf AFAS biedt 1 ERP systeem waarin alle onderdelen van de organisatie samenvallen. Payrol, administartie, CRM en ga zo maar door. Het ERP pakket is geschikt gemaakt voor iedere grootte en branche. In Nederland werken ruim 11.000 organisaties met de software.

Microsoft Dynamics erp

Microsoft Dynamics

Microsoft Dynamics is de overkoepelende naam van ERP en CRM applicaties. Hieronder vallen Microsoft Dynamics 365 voor grotere bedrijven en Microsoft NAV voor kleine tot middelgrote organisaties. Het systeem is grafisch sterk en erg geavanceerd maar ook dusdanig uitgebreid dat aparte ERP consultants de implementatie uitvoeren. Hiermee is Microsoft Dynamics met name geschikt voor grotere bedrijven of kleine bedrijven die flink willen investeren om toekomstige groei te faciliteren.

SAP ERP

Sap

Een hele bekende speler in de bedrijfssoftware is SAP. Het van oorsprong Duitse bedrijf biedt met SAP Business One oplossingen voor het MLB en met SAP Business All-in-one bedienen ze een product voor middelgrote en grotere bedrijven of bedrijven die een product zoeken dat is afgestemd op een sector. Sap werkt met lokale partners die de systemen installeren.

king business software erp

King Software

King is een ERP systeem dat voornamelijk gemaakt is om gebruiksvriendelijk te zijn. De visie van King is namelijk dat iedereen binnen de organisatie in het systeem moet kunnen werken. De ERP-software van King combineert het boekhoudprogramma met de voorraadadministratie. Het bevat uitgebreide CRM met een Outlook koppeling.

Oracle ERP

Oracle ERP

Oracle is één van de grote spelers in de markt met een ontzetten uitgebreid systeem voor o.a. Customer Relationship Management, Human Resource Management en Business Intelligence. Oracle concurreert in de markt met Microsoft en SAP. Daarmee heeft het bedrijf geduchte concurrenten.

visma ERP logo

Visma

Visma biedt ERP in de cloud waardoor je een centraal systeem hebt voor financials, logistics, hrm & payroll en project accounting. Het bedrijf richt zich op uiteenlopende branches. Ook overheid, zorg en verenigingen kunnen bij Visma terecht. Ook biedt Visma als een van de weingen een ERP programma voor zzp'ers.

Unit4 ERP

Unit4

Unit4 is een wereldwijde aanbieder van ERP software met het hoofdkantoor in Utrecht. Bedrijven die internationaal opereren kunnen op die manier gebruik maken van de kennis van Unit4. Ook MKB, ZZP, overheidsinstellingen en zakelijke dienstverleners kunnen terecht bij Unit4.

Conclusie

De keuze van een ERP systeem is niet eenvoudig. Neem de tijd voor je zoektocht en maak gebruik van onze tips en lijsten met aanbieders. Uiteindelijk vind je alleen een goede ERP door contact op te nemen met een paar aanbieders van deze software en deze met elkaar te vergelijken. Bij ervaren partijen als Exact of Afas zit je wel altijd goed. De ervaring heeft de systemen zeer goed laten doorontwikkelen.