PSP

Paypal Kosten

betaling

(Update Juli 2019 ) Laten we aan dit onderwerp geen introductie verspillen: Wat zijn de Paypal kosten? En dan echt voor iedere mogelijke transactie, klant en partij. Als er vragen zijn over kosten van Paypal zijn die wij hier niet beantwoorden: Geef dit dan direct aan. Laten we beginnen met een beknopt overzicht en dit overzicht zullen we vervolgens per punt onderbouwen in onderstaand artikel.

Alle Paypal kosten op een rij

Bezigheid / Activiteit met Paypal Kosten Verdere Uitleg
Opstarten Paypal account Gratis ( Paypal account kosten )
Kosten Paypal APP Gratis
Kosten betalingen voor aankopen Gratis Binnenlandse Aankopen
Kosten betalingen voor aankopen internationaal € 1,99 of € 3,99 Werkt op basis van de Paypal rekening van de ontvanger, is die geregistreerd in VS, CA, Europa en is de betaling internationaal, dan € 1,99. Rest van de wereld: € 3,99
Kosten betalingen voor verkopen Van 3,4% tot 1,5% + € 0,35 Geen maandelijkse kosten, dit percentage is afhankelijk van de transacties in de voorgaande maand. Hoe meer transactie volume hoe lager het percentage.
Donaties accepteren Altijd 1,5% + € 0,35
Kosten Internationaal binnen de EU (Euro + Zweedse kroon ) Gratis Er moet dan geen sprake zijn van een valuta omrekening
Kosten internationale betalingen verkopen ontvangen 0,4% tot 2% Extra Noord-Europa – 0,4% ; Europa I – 0,5% ; Europa II – 1,3% ; VS/Canada -1,0%, ; Rest van de wereld – 2,0%
Kosten Valuta Omrekening (verkoper akkoord) 2,5% boven op de basis wisselkoers Indien de verkoper heeft ingestemd deze kosten te dragen.
Kosten Valuta Omrekening (verkoper niet akkoord) 3 tot 4% bovenop de basis wisselkoers (Euro = 3,5%) Indien de verkoper niet heeft ingestemd deze kosten te dragen.
Terugboekingskosten 16 Euro
Terugbetalingen van Commerciële Transacties Alle vaste kosten aan beide kanten
Geld overmaken via PayPal-bulkbetalingen 2% van het totaal te betalen bedrag Binnenlandse transacties hebben een max van 12 Euro, voor alle andere transacties ligt dit op 70 Euro.
Terugboeking door de bank bij opname 3 Euro ” als een gebruiker geld probeert op te nemen en dit niet lukt omdat er onjuiste bankrekening- of verzendgegevens worden verstrekt. “
Microbetalingen ontvangen 5% + € 0,05 Eerst moet je hiervoor goedgekeuring aanvragen bij Paypal, als de account microbetalingen mag doen gelden de tarieven.
Microbetalingen internationaal ontvangen 6% + € +/- 0,05 Gaat op basis van de ontvangen valuta
Extra kosten PSP voor verkopen van jouw webshop Paypal kosten + € 0,05 tot € 0,39 per transactie Als je een PSP gebruikt voor

Om wat duidelijkheid te krijgen in de tamelijke onoverzichtelijke kosten die Paypal rekent voor een transactie zullen we hieronder duidelijk uitleggen hoe deze fee is opgebouwd. Ook zul je zien dat je betalingen via Paypal via een payment service provider kan ontvangen, maar daar wordt in de meeste gevallen dan ook weer een extra tarief bij opgeteld door de betaalprovider. (  Indien je gebruik maakt van de PayPal-koppeling via Mollie, betaal je hier €0,10 per transactie voor. ) 

Paypal als betaler

De kosten voor u als betaler vallen enorm mee, deze zijn namelijk vrijwel gratis, als het een internationale betaling is zou je wel even moeten kijken of de verkoper akkoord gaat met de valuta omwisselingen. Indien dit niet het geval is moet u opdraaien voor de valutaomwisselingskosten en dat komt neer op 3 tot 4% bovenop de omwisselkoers.

Paypal zakelijke kosten

Bij Paypal betaal is de fee die jij als ondernemer moet betalen voor transacties afhankelijk van hoeveel je de maand ervoor hebt omgezet. Hoe hoger dit bedrag is, des te lager de transactie fee in procenten wordt. Het bedrag dat je moet betalen is als volgt opgebouwd: “€0,35 + x% van totaalbedrag”. Zoals aangegeven is die x% afhankelijk van de omzet van de maand ervoor.

Paypal kostenHieronder een overzicht waarin duidelijk wordt wat het percentage is voor een bepaalde maandomzet die met Paypal gerealiseerd wordt:

 • Tot €2500 betaal je “€0,35 +3,4%”
 • Tot €10.000 betaal je “€0,35 + 2,9%”
 • Tot €50.000 betaal je “€0,35 + 2,3%”
 • Tot €100.00 betaal je “€0,35 + 1,9%”
 • Meer dan €100.000, dan betaal je “€0,35 + 1,5%”

Voor betalingen naar non-profit bedrijven hoeft overigens minder betaald te worden, dan betaal je altijd “€0,35 + 1,5%”.

Wat je waarschijnlijk wel opvalt is dat de kosten voor een Paypal transactie echt stukken hoger zijn dan bij andere betaalmethodes. Voor iDeal betalingen betaal je bijvoorbeeld eigenlijk altijd veel minder, zeker als het om dure producten gaat.

Paypal Kosten berekenen

Simpel voorbeeld van een Paypal transactiekosten berekening: stel je hebt als verkoper in maart transacties gedaan met een waarde van 44.000,-. Jouw transactiekosten zijn dan € 0,35 + 2,3% voor de maand April. Is er in April vervolgens een transactie van 100,- uit Nederland. Dan moet je om die transactie te ontvangen betalen: 0,35 + (2,3% * 100) 2,30 = € 2,65 betalen. Is het een internationale transactie van bijvoorbeeld $ 100 dan komen de kosten uit op: 0,35 + (2,3% * 100) + ( 1% * 100 ) + 2,5% bovenop de wisselkoers (om en nabij de € 2,3 ) = +/- € 6,15 Euro. En als je als zakelijke webshop eigenaar werkt met Payment Service Providers moeten er ook nog eens transactie kosten bovenop. Kortom: Zorg ervoor dat je een goede marge maakt met jouw webshop als je Paypal gebruikt. =)

Kosten overschrijving Paypal naar bankrekening

Als er geld op je Paypal rekening staat wil je dat natuurlijk op een gegeven moment overschrijven naar je zakelijke rekening die je bij de bank hebt. Het goede nieuws is dat Paypal voor deze transactie geen kosten in rekening brengt. Houdt er wel rekening mee dat de bank die je gebruikt waarschijnlijk wel kosten in rekening brengt voor deze transactie en dat het dus niet helemaal gratis.

Het kan dus verstandig om niet elke dag geld van je Paypal rekening over te schrijven naar je eigen bank. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe veilig jij je geld acht bij Paypal en het bedrag dat er dagelijks binnen komt op je account.

Extra kosten Paypal betalingen per payment provider

Wanneer je een betaalprovider zoals Mollie gebruikt om Paypal betalingen te ontvangen zul je eigenlijk altijd ook nog extra kosten per transactie moet betalen aan de psp in kwestie. Om als voorbeeld bij Mollie te blijven; zij rekenen ook nog eens €0,10 bovenop de fee die je aan Paypal moet betalen.

Als je betalingen via Paypal verwacht en je wilt perse een PSP gebruiken kan het de moeite lonen om de tarieven voor transacties per psp te vergelijken. Afijn het spreekt voor zich dat wij dit al voor u hebben gedaan:

 • Mollie:  € 0,10 bovenop de Paypal kosten
 • Pay.nl: € 0,39 (Pioneer XS pakket) bovenop de Paypal kosten
 • Sisow: € 0,25 bovenop de Paypal kosten
 • Digiwallet: € 0,05 tot € 0,15 (Bij veel transacties is het € 0,05) + Paypal kosten
 • Stripe: Werkt niet met Paypal samen
 • Buckaroo: Ondoorzichtig / Onbekend

Als je echt veel betalingen verwacht dan is het in de meeste gevallen slimmer om de Paypal betalingen direct aan de service van Paypal te koppelen en dus geen psp te gebruiken. We willen immers allemaal kosten besparen op de transactietarieven. Of je moet met Digiwallet aan de slag: €0,05 per transactie voor grote volumes is te overzien.

Related posts
PSP

Apple Pay en Nederlandse PSP's

PSPWebwinkel

iDeal - De Werking & Integraties

PSPWebwinkel

iDeal webshop

PSP

Klarna

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *