Webwinkel

Kosten webshop beginnen

kosten webshop

Wanneer je als ondernemer een webwinkel gaat beginnen zijn de kosten voor de webshop natuurlijk een belangrijk punt. Het is belangrijk om van te voren uit te zoeken wat de uitgaven en inkomsten zullen zijn om een betrouwbare inschatting van het bedrijfsresultaat te kunnen maken.

Jammer genoeg is er niet per se een eenduidig antwoord op de vraag wat de prijs van webshop software precies is. Deze kosten zijn erg afhankelijk van de eisen die gesteld worden.

We zullen hieronder daarom een duidelijk overzicht maken van de factoren waar de kosten van de webshop van afhankelijk kunnen zijn. Let er op dat iedere webshop uniek is en dat niet elke webwinkel dezelfde kostenposten heeft.

Beste webwinkel software voor starters

jouwweb 150
8Vanaf p/m
 • De gebruiksvriendelijke editor van JouwWeb maakt het maken van een webshop gemakkelijk én leuk.
 • Domeinnamen Inbegrepen
 • Gratis Ondersteuning
 • Inc. SSL Certificaat
 • SEO geoptimaliseerd
shopify 150
Tip!
25.5Vanaf p/m
 • Geen ontwerpvaardigheden nodig. Je hebt volledige controle over het uiterlijk van de website
 • Simpele Setup
 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Geoptimaliseerd voor Groei
 • Wereldwijd 800.000 klanten
lightspeed 150
49Vanaf p/m
 • Webshop software met ook voorraadbeheer, verkooprapporten, klantgegevens & marketing.
 • Gratis proefversie
 • Vooroplopende techniek
 • Per branche af te stemmen
 • Veel koppelingen met marketing

De beste webwinkel software vind je in dit overzicht.

 

Wat bepaalt de kosten van het runnen van een webshop

Er zijn verschillende factoren die de prijs van een webshop en het runnen hiervan bepalen. Vaak worden de variabele kosten enorm onderschat. Er wordt vaak te simpel gedacht. De 2 meest relevante opties voor het starten van een webshop zijn een webshop abonnement of het laten ontwikkelen van een open source shop. De kosten die bij het opzetten komen kijken zijn de enige die hierbij in ogenschouw worden genomen.

Maar alleen met die kosten ben je er nog niet. Om een duidelijk idee te krijgen van zaken die invloed op de prijs hebben vind je hieronder een completere lijst:

 • De systeemkosten, de ontwikkeling van een open-source webshop of het abonnementsgeld dat betaald moet worden aan saas oplossing. Op onze vergelijkpagina van webshop software vind je verschillende hosted webshop pakketten met bijbehorende kosten.
 • Inkoop van de voorraad die je wilt aanleggen.
 • Kosten voor de verzending.
 • Marketinguitgaven om je shop onder de aandacht te brengen.
 • Algemene zakelijke kosten als een inschrijving bij de kvk, de boekhouder en een zakelijke rekening bij de bank.
 • Het ontvangen van elektronische betalingen kost geld.
 • Onvoorziene kosten

Systeemkosten voor de webshop

Om een webshop te starten heb je natuurlijk een technisch werkend systeem nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden om een webshop te hosten. Aan deze technische realisatie zitten sowieso kosten verbonden. Of dit nu tijd is, ontwikkelkosten, de hosting van de shop of een hosted webshop oplossing, zoals bijvoorbeeld Shopify. Deze kosten zijn onontkoombaar wanneer je een webwinkel gaat beginnen.

Klik hier voor de beste webshop software

De voorraad inkopen

Wanneer je van plan bent zelf je producten te gaan verschepen ben je genoodzaakt je eigen voorraad aan te leggen. Je zult begrijpen dat het inkopen van voorraad kosten met zich meebrengt. Hoe hoog de kosten zullen zijn is afhankelijk van de inkoopprijs en de hoeveelheid die je wilt inkopen.

Kosten voor het verzenden

Het verzenden van producten kost geld. De pakketbezorgers die actief zijn brengen kosten in rekening voor ieder pakketje dat zij bezorgen bij de klant.

Veel webshops kiezen er voor om deze kosten door te rekenen aan de klanten die de bestelling doen, dit is een goede manier om deze kostenpost zo laag mogelijk te houden. Dit kan een negatieve uitwerking hebben op het aantal orders. Bekijk wat jouw grootste concurrenten doen en pas jouw strategie hierop aan.

Marketinguitgave voor de webshop

Het onder de aandacht brengen van jouw webshop bij het gewenste publiek is een taak op zich. De mogelijkheden zijn eindeloos en kosten niet altijd geld. Op deze pagina zullen we ons toch even concentreren op de betaalde vormen van adverteren. Een bekende manier van online adverteren is bijvoorbeeld Adwords, het advertentienetwerk van Google waar je per klikt betaalt. Ook heb je nog de vergelijk websites zoals beslist.nl en kieskeurig.nl die veelal gebruikt worden door webshops in Nederland.

Om aandacht te krijgen op bovenstaande kanalen betaal je per klik naar jouw website. Afhankelijk van het product dat je wilt promoten worden de hoogte van de kosten per klik betaald. Wanneer je gebruikt wilt maken van deze marketingkanalen is het de moeite waard om uit te zoeken wat de kosten per klik ongeveer zullen zijn in jouw productgroep en relevante zoekterm.

Algemene ondernemerskosten

Ook als webshop eigenaar ontkom je er niet aan om jezelf in te schrijven bij de kamer van koophandel, een zakelijke rekening aan te vragen, in de meeste gevallen een boekhouder in de arm te nemen en nog wat andere zaken te betalen. Deze kosten zijn relatief laag maar horen uiteraard wel bij de totaal te betalen kosten.

Goede boekhoudsoftware kan deze kosten enigszins drukken. Dit automatiseert namelijk het proces van de boekhouding en bespaart tijd in het werk dat de boekhouder moet doen.

Ontvangen van betalingen

Het ontvangen van betalingen van klanten kost geld. Dit klinkt wellicht een beetje tegenstrijdig maar dat is echt waar. De implementatie van elektronische betaalmethodes zoals iDeal, Paypal, Klarna en andere methodes kosten geld, de infrastructuur moet immers onderhouden en werkend gehouden worden.

De partij die dit mogelijk maakt is over het algemeen een payment service provider, zij zorgen voor de technische mogelijkheid om betalingen door te laten gaan en de praktische controle of de betaling goed verlopen is. Een andere optie is om iDeal via je eigen zakelijke bank te integreren, dit is vaak wel duurder.

Onvoorziene kosten

Net als bij iedere andere onderneming is de kans erg groot dat er onvoorziene kosten om de hoek komen kijken. Zorg daarom altijd voor een bepaalde buffer in het te investeren bedrag, zodat je deze onverwachte financiële klapjes op kunt vangen.

Webwinkel kosten ervaringen

De ervaring leert dat een gemiddelde webshop minimaal €5000 en maximaal €27000 aan investering kost. Deze kosten liggen zo ver uit elkaar omdat de kosten voor een groot deel afhankelijk zijn van de manier waarop je je bedrijfsmodel inricht. Ben je van plan een grote voorraad aan te leggen met veel dure producten? Dan zijn de startkosten direct een stuk hoger. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld als je van plan bent een complexe webshop op maat te laten programmeren wanneer er een kant en klaar systeem bestaat dat niet zoveel ontwikkelkosten vraagt.

Wanneer je jouw eigen vrije tijd in je webshop stopt om zoveel mogelijk zelf te doen zullen de kosten drastisch omlaag gaan. Maar bedenk in dit geval wel dat jouw gewerkte uren ook een bepaald bedrag vertegenwoordigen.

Conclusie over de kosten van een webshop

In principe heb je veel zelf in de hand wanneer het gaat om de kosten van een webshop, het begint bij de selectie van de juiste webshop software die over het algemeen al veel functionaliteiten standaard heeft die jij nodig hebt. Dit scheelt later kosten om de functionaliteit als extensies aan te schaffen.

Het is in ieder geval zeer de moeite waard om goed in te schatten wat de kosten zullen zijn en hoeveel je aan jouw webshop kunt gaan verdienen. Probeer een zo adequaat mogelijke schatting te maken van deze bedragen voordat je begint met het maken van een webshop.

Klik hier voor de beste webshop software

De kosten voor het opzetten van een webshop kunnen per onderneming enorm verschillen. Zo is de marketing voor sommige webshops een stuk goedkoper dan voor andere webwinkels, het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een doelgroep gemakkelijk kunt bereiken omdat je bijvoorbeeld een blog hebt. Daarnaast is de marketing voor sommige producten veel duurder dan voor andere. Ook de technische eisen die aan de webshop worden gesteld hebben een grote invloed op de kosten die gemaakt zullen worden. En zo zijn er nog meer punten, die hierboven al genoemd zijn, die de kosten van een webshop runnen direct beïnvloeden.

Probeer van te voren goed uit te zoeken wat de kosten zullen zijn van elke van deze eerder genoemde posten. Als je goed kunt inschatten wat de opbrengsten zullen zijn heb je een vrij redelijk idee of jouw doelstelling haalbaar is.

Niet gevonden wat je zocht? Bekijk ook: Kosten Webshop op Webwinkelsucces.nl

Related posts
Webwinkel

Gratis webshop Beginnen

Webwinkel

Alle Webshop en eCommerce Spelers in 4 Tabellen

PSPWebwinkel

iDeal - De Werking & Integraties

PSPWebwinkel

iDeal webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.