Goede bedrijfssoftware vinden kan lastig zijn. Maak uw zoektocht makkelijker via Zakelijkesoftware.com.

Webwinkel

Kosten webshop beginnen

kosten webshop

Wanneer je als ondernemer een webwinkel gaat beginnen zijn de kosten voor de webshop natuurlijk een belangrijk punt. Het is belangrijk om van te voren uit te zoeken wat de uitgaven en inkomsten zullen zijn om een betrouwbare inschatting van het bedrijfsresultaat te kunnen maken.

Jammer genoeg is er niet perse een eenduidig antwoord op de vraag wat de prijs van webshop software precies is. Deze kosten zijn erg afhankelijk van de eisen die gesteld worden aan de te starten webwinkel.

We zullen hieronder daarom een duidelijk overzicht maken van de factoren waar de kosten van de webshop van afhankelijk kunnen zijn. Let er op dat elke webshop uniek is en dat niet elke webwinkel onderneming dezelfde kostenposten heeft.

Beste webwinkel software

jouwweb 150
8Vanaf p/m
 • De gebruiksvriendelijke editor van JouwWeb maakt het maken van een webshop gemakkelijk én leuk.
 • Domeinnamen Inbegrepen
 • Gratis Ondersteuning
 • Inc. SSL Certificaat
 • SEO geoptimaliseerd
shopify 150
25.5Vanaf p/m
 • Geen ontwerpvaardigheden nodig. Je hebt volledige controle over het uiterlijk van de website
 • Simpele Setup
 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Geoptimaliseerd voor Groei
 • Wereldwijd 800.000 klanten
lightspeed 150
49Vanaf p/m
 • Webshop software met ook voorraadbeheer, verkooprapporten, klantgegevens & marketing.
 • Gratis proefversie
 • Vooroplopende techniek
 • Per branche af te stemmen
 • Veel koppelingen met marketing

De beste webwinkel software vind je in dit overzicht.

 

Wat bepaalt de kosten van een webshop runnen

Er zijn verschillende factoren die prijs van een webshop en het runnen ervan bepalen. Vaak worden de variabele kosten enorm onderschat. Veel ondernemers kijken simpelweg naar kosten van een hosten webwinkel abonnement of naar de kosten om een open source webshop pakket zoals Magento te laten ontwikkelen.

Maar alleen met die kosten ben je er nog niet. Om een duidelijk idee te krijgen van zaken die invloed op de prijs hebben vindt je hieronder een completere lijst dan enkel de ontwikkel of startkosten:

 • De systeemkosten, de ontwikkeling van een open-source webshop of het abonnementsgeld dat betaald moet worden aan saas oplossing. Op onze vergelijkpagina van webshop software vind je verschillende hosted webshop pakketten met bijbehorende kosten.
 • Inkoop van de voorraad die je wilt aanleggen.
 • Kosten voor de verzending.
 • Marketinguitgaven om je shop onder de aandacht te brengen.
 • Algemene zakelijke kosten als het inschrijving bij de kvk, de boekhouder en het openen van een zakelijke rekening bij de bank.
 • Het ontvangen van elektronische betalingen kost ook geld.
 • Onvoorziene kosten

Systeemkosten voor de webshop

Om een webshop te starten heb je natuurlijk een technisch werkend systeem nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden om een webshop te hosten. Aan deze technische realisatie zitten sowieso kosten verbonden. Of dit nu tijd is, ontwikkelkosten, de hosting van de shop of een hosted webshop oplossing, zoals bijvoorbeeld Shopify, waar je per maand een bepaald bedrag voor moet betalen. Deze kosten zijn onontkoombaar wanneer je een webwinkel gaat beginnen.

Klik hier voor de beste webshop software

De voorraad inkopen

Wanneer je van plan bent zelf je producten te gaan verschepen ben je genoodzaakt je eigen voorraad aan te leggen. Je zult begrijpen dat het inkopen van voorraad kosten met zich meebrengt. Hoe hoog de kosten zullen zijn is natuurlijk afhankelijk van de inkoopprijs en de hoeveelheid die je wilt inkopen.

Kosten voor het verzenden

Het verzenden van producten kost geld, de pakketbezorgers die actief zijn brengen kosten in rekening voor elk pakketje dat zij bezorgen bij de klant die besteld heeft.

Veel webshops kiezen er natuurlijk voor om deze kosten door te rekenen aan de klanten die de bestelling doen, dit is een goede manier om deze kostenpost zo laag mogelijk te houden.

Marketinguitgave voor de webshop

Het onder de aandacht brengen van jouw webshop bij het gewenste publiek is een taak op zich. De mogelijkheden zijn eindeloos en kosten niet altijd geld. Op deze pagina zullen we ons toch even concentreren op de betaalde vormen van adverteren. Een bekende manier van online adverteren is bijvoorbeeld Adwords, het advertentienetwerk van Google waar je per klikt betaalt. Ook heb je nog de vergelijk websites zoals beslist.nl en kieskeurig.nl die veelal gebruikt worden door webshops in Nederland.

Om aandacht te krijgen op bovenstaande kanalen betaal je per klik naar jouw website. Afhankelijk van het product dat je wilt promoten worden de hoogte van de kosten per klik betaald. Wanneer je gebruikt wilt maken van deze marketingkanalen is het de moeite waard wat de kosten per klik ongeveer zullen zijn in jouw productgroep en zoekterm waar je op gevonden wilt worden.

Algemene ondernemerskosten

Ook als webshop eigenaar ontkom je er niet aan om jezelf in te schrijven bij de kamer van koophandel, een zakelijke rekening aan te vragen, in de meeste gevallen een boekhouder in de arm te nemen en nog wat andere zaken te betalen. Deze kosten zijn relatief laag maar horen uiteraard wel bij de totaal te betalen kosten.

Goede boekhoudsoftware kan deze kosten enigszins drukken. Dit automatiseert namelijk het proces van de boekhouding en scheelt in het werk dat de boekhouder moet doen.

Ontvangen van betalingen

Het ontvangen van betalingen van klanten kost geld. Dit klinkt wellicht een beetje tegenstrijdig maar dat is echt waar. De implementatie van elektronische betaalmethodes zoals iDeal, Paypal, Klarna en andere methodes kosten geld, de infrastructuur moet immers onderhouden en werkend gehouden te worden.

De partij die dit mogelijk maakt is over het algemeen een payment service provider, zij zorgen voor de technische mogelijkheid en praktische controle of de betaling goed verlopen is. Een andere optie is om iDeal via je eigen zakelijke bank te integreren, dit is vaak wel duurder.

Onvoorziene kosten

Net als bij elke onderneming is de kans erg groot dat er onvoorziene kosten om de hoek komen kijken. Zorg daarom altijd voor een bepaalde buffer in het te investeren bedrag, zodat je deze onverwachte financiële klapjes ook op kunt vangen.

Webwinkel kosten ervaringen

De ervaring leert dat een gemiddelde webshop minimaal €5000 en maximaal €27000 aan investering kost. Deze kosten liggen zover uit elkaar omdat de kosten voor een groot deel afhankelijk zijn van de manier waarop je je bedrijfsmodel inricht. Ben je van plan een grote voorraad aan te leggen met veel dure producten? Dan zijn de startkosten direct een stuk hoger. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook als je van plan een complexe webshop op maat te laten programmeren versus een kant en klaar systeem gebruiken dat niet zoveel ontwikkelkosten vraagt.

Wanneer je jouw eigen vrije tijd in je webshop stopt om zoveel mogelijk zelf te doen zullen de kosten natuurlijk ook drastisch omlaag gaan. Maar bedenk in dit geval wel dat jouw gewerkte uren ook een bepaald bedrag vertegenwoordigen.

Conclusie over de kosten van een webshop

In principe heb je heel erg veel zelf in de hand wanneer het gaat om de kosten van een webshop, het begint bij de selectie van de juiste webshop software die al veel functionaliteit standaard heeft die jij nodig hebt. Dit scheelt later kosten om de functionaliteit als extensies aan te schaffen.

Het is in ieder geval zeer de moeite waard om goed in te schatten wat de kosten zullen zijn en hoeveel je er aan kunt gaan verdienen. Probeer een zo adequaat mogelijk schatting te maken van deze bedragen voordat je begint met het maken van een webshop.

Klik hier voor de beste webshop software

De hoogte van de kosten voor een webshop kan per onderneming enorm verschillen. Zo is de marketing voor sommige webshops een stuk goedkoper dan voor andere webwinkels, het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je al een doelgroep gemakkelijk kunt bereiken omdat je bijvoorbeeld een blog hebt. Daarnaast is de marketing voor sommige producten veel duurder dan voor andere. Ook de technische eisen die aan de webshop worden gesteld hebben een grote invloed op de kosten die gemaakt zullen worden. En zo zijn er nog meer punten, die hierboven al genoemd zijn, die de kosten van een webshop runnen direct beïnvloeden.

Probeer van te voren goed uit te zoeken wat de kosten zullen zijn van elke van deze eerder genoemde kostenpost. Als je ook nog goed kunt inschatten wat de opbrengsten zullen zijn heb je dus gemakkelijk door of je bedrijfsidee haalbaar is en of je er mee door moet en kunt gaan.

Gerelateerd
Webwinkel

Alle Webshop en eCommerce Spelers in 4 Tabellen

Webwinkel

Gratis webshop Beginnen

PSPWebwinkel

iDeal - De Werking & Integraties

PSPWebwinkel

iDeal webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *