Facturatie

Een Offerte: Waar moet je op letten?

Invoice

Een offerte maken. De meeste bedrijven doen het, hoe groot of klein ook. Je hebt een offerte nodig om een klant je voorstel te laten zien, met prijsopgave. Even voor de duidelijkheid de definitie van een offerte: een offerte is een formeel aanbod tot het sluiten van een overeenkomst, opgesteld op verzoek van een potentiële klant. Een offerte kan gaan over een dienst of over een product.

Waar dient een offerte voor? Hoe maak je het beste en snelste een zakelijke offerte op? En hoe kan facturatiesoftware ondersteunen bij het opmaken van een offerte? We leggen het graag aan je uit.
Top 3 facturatiesoftware met offerte optie

Het doel van een offerte

Waar dient een offerte voor? Een offerte heeft als doel om een klant te voorzien van gevraagde informatie over jouw zakelijke dienst(en) of product(en). Kortom, een offerte komt altijd tot stand nadat je contact hebt gehad met je (potentiële) opdrachtgever. Jullie hebben zaken doorgesproken hoe jouw product of dienst kan bijdragen aan de vraag van de klant en naar aanleiding van dit contact stuur je een offerte: een voorstel met prijsopgave.

De opmaak van een offerte

Hoe maak je een zakelijke offerte op? De belangrijkste voorwaarde voor de opmaak is duidelijkheid. Jouw (potentiële) klant wil in een oogopslag kunnen zien wat je aanbiedt en tegen welke prijs. Een goede offerte is een duidelijke offerte. Inzichtelijk, helder geformuleerd en duidelijk weergegeven. Vergeet ook niet om een geldigheidsdatum te vermelden op je offerte. Een geldigheidsdatum is belangrijk om de beschikbaarheid van jouw product(en) of dienst(en) te kunnen garanderen. Je weet immers wat je nu op voorraad hebt, maar dat is volgende maand misschien weer anders. Een geldigheidsdatum helpt je ook je klant te motiveren om op korte termijn akkoord te geven. Je kunt bijvoorbeeld een korting opnemen, die alleen voor een bepaalde periode geldig is, om de klant te stimuleren in deze periode akkoord te gaan.

De inhoud van een goede offerte

Je wilt je (potentiële) opdrachtgever een goed overzicht geven van wat hem te wachten staat als hij de opdracht accepteert, toch? De inhoud van een goede offerte is uitgebreid genoeg om jouw product of dienst op een goede manier te presenteren, maar is ook beknopt genoeg om een overzichtelijk en aantrekkelijk geheel te presenteren. Kortom, de inhoud van een goede offerte is zowel volledig als overzichtelijk.

Natuurlijk is de inhoud van de offerte sterk afhankelijk van de sector waarin je opereert en het product of de dienst die je aanbiedt. Toch kunnen we grofweg stellen dat deze onderdelen absoluut niet mogen missen in een goede offerte.

 • Contactgegevens en officiële benamingen van beide partijen.
 • De opdracht omschreven in een samenvatting, met het gewenste resultaat.
 • Overzicht van de stappen die uitgevoerd worden, met eventueel een planning erbij.
 • Prijs: wat kost dit? Opgebouwd uit een stukprijs of uurtarief.
 • Geldigheidsduur van de offerte.
 • Verwijzing naar algemene voorwaarden, indien van toepassing.

Offerte maken met facturatiesoftware: de voordelen

Veel facturatiesoftware hebben ook een geïntegreerde module om offertes te maken. Door de geautomatiseerde processen werk je een stuk efficiënter, dan wanneer je bijvoorbeeld een offerte opmaakt in Excel of Word.

Standaard template

Als je een offerte opmaakt met offerte software, dan werk je met een standaard template. Dat is wel zo handig, professioneel en efficiënt. Je maakt binnen een handomdraai een offerte, met altijd dezelfde uitstraling en opbouw. Je kunt producten, diensten en prijzen voorprogrammeren.

Altijd de juiste prijs

Het gevaar van een offerte maken in Word, is dat je handmatig de bedragen bij elkaar op moet tellen. Een foutje is dan zo gemaakt! Als je een offerte opmaakt in offerte software, is de kans op fouten een stuk kleiner. Zo offreer je altijd de juiste prijs.

Koppeling met financiële administratie

Als je werkt met offerte software geïntegreerd in facturatiesoftware, dan heb je ook meteen een eenvoudige koppeling met je financiële administratie. Dat is wel zo efficiënt! Je kunt je verstuurde offerte gemakkelijk omzetten naar een opdracht en er uiteindelijk een factuur van maken. Allemaal in hetzelfde programma, dat scheelt een hoop overbodige handelingen, kans op ruis, vertraging of fouten.

Offerte software voor ZZP’ers

Als startende ZZP’er heb je vaak nog weinig te besteden. Dat snappen we. Investeren in offerte software hoeft echter niet duur te zijn. De meeste offerte software bieden al een eerste instappakket vanaf gemiddeld 10 euro per maand. En daarnaast is het de investering meer dan waard, omdat je er veel efficiëntie mee wint.

De beste facturatie software voor offerte software volgens ons zijn:

moneymonk 150
20p/m
 • STARTER, ZZP & MKB
 • Eenvoudige administratie software voor dienstverlenende ondernemers
 • Uren- en ritten registratie
 • Offertes & facturen
 • Gratis hulp en ondersteuning
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede beoordelingen
eboekhouden
7.95p/m
 • STARTER, ZZP & MKB
 • Boekhouden en relatiebeheer is 15 maanden gratis voor starters
 • Gratis voor starters
 • Relatiebeheer
 • Groeit mee met bedrijf
 • Geschikt voor webwinkels
 • Ook facturatie & Projecten
twinfield 150
42p/m
 • ALLE TYPE BEDRIJVEN
 • Complete boekhouding in de cloud met veel software koppelingen
 • Veel rapportages
 • Professioneel pakket
 • Groeit mee met het bedrijf
 • Veel koppelingen mogelijk
 • Scan en herken software

Dit is waarom iedere ZZP’er met offerte software zou moeten werken:

1. Grip op je business

In een oogopslag kun je zien welke offertes er uit staan, dus welke business er nog in de pijplijn zit. Dat is wel zo prettig om in te schatten welke werkzaamheden eraan zitten te komen. Als zelfstandig ondernemer moet je immers goed met je tijd omgaan, want alle werkzaamheden komen op jouw schouders terecht.

Door met offerte software te werken, heb je dus meer grip op je business, dan wanneer je bijvoorbeeld offertes maakt in Excel of Word. En dat is goed voor iedere startende ondernemer met ambities!

2. Professionele uitstraling

Je bent een zelfstandig ondernemer en je wilt graag serieus genomen worden in jouw vakgebied. Je bent immers een professional of een vakidioot. Kies dan ook voor een professionele uitstraling van je offertes. Maak je offertes netjes op in je eigen huisstijl. Offerte softwarepakketten hebben vaak ingebouwde templates die je naar je hand kunt zetten en vorm kunt geven naar jouw stijl. Dus ook voor een professionele uitstraling is offerte software aan te raden voor ZZP’ers.

3. Meer tijd voor het echte werk

Als ZZP’er doe je (nagenoeg) alles zelf. Vooral startende ondernemers doen ook hun eigen administratie, om kosten te besparen. Door met efficiënte offerte software te werken, bespaar je jezelf veel tijd, die je vervolgens weer kunt besteden aan je core business. Want dat vind je immers het allerleukste: ondernemen. Creëer de ruimte voor jezelf om meer tijd te besteden aan ondernemen, door offerte software te gebruiken. Da’s pas slim zakendoen!

Related posts
Facturatie

Is Gratis Offerte Software echt Gratis?

Facturatie

Voorbeelden van Verschillende Facturen

Facturatie

De Belangrijke Elementen van een Factuur

Facturatie

Alle Gratis Factuurprogramma's

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.