Webwinkel

Open source webshop

Website Laten Maken
open source webshop

Open source webshop software is software die in principe vrij en gratis te downloaden en te gebruiken is. Dit gratis aspect spreekt natuurlijk veel mensen aan die een webwinkel willen beginnen.

Open source betekent letterlijk open bron en dit betekent dus dat iedereen de code mag inzien en mag gebruiken. Doordat de broncode open is zijn er veel mensen die eraan meewerken zodat bij de bekende open source webshop systemen de webwinkels altijd de nieuwe

Anders dan bij een saas webshop oplossing ben je bij open source webshop software zelf verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van de webwinkel. Vaak kiezen ondernemers er dan ook voor om een professioneel bedrijf de installatie en het onderhoud van de webwinkel te verzorgen. Of in ieder geval een apart team binnen het bedrijf dat de webwinkel uitbaat. Je moet zelf de gehele webwinkel maken als het ware.

Hieronder vind je de voor- en nadelen van het gebruik van en open source webwinkel oplossing en we zullen ook een aantal voorbeelden geven van bekende aanbieders van de “gratis” software.

Voordelen open source webshop systeem

Net als de tegenhanger van open source webwinkels, de hosted variant, heeft het gebruik van gratis webwinkelsoftware ook een aantal voor- en nadelen ten opzichte van en de ander. Lees hieronder eerst wat wij als voordeel zien en daarna wat als nadeel kan worden beschouwd.

Meer mogelijkheid tot maatwerk

Omdat de broncode openbaar is, is het gemakkelijk om aanpassingen en uitbreidingen te maken voor op de open source software. Wanneer je dus gecompliceerd maatwerk nodig hebt om jouw webshop de functionaliteit te geven die jij graag wilt is een open source oplossing de beste keuze.

Vele extensies, plugins, modules en extensies

De aanleiding van dit voordeel is dezelfde als het vorige benoemde voordeel. Veel ontwikkelaars maken voor de populaire open source webshop systemen een vrachtwagenlading aan uitbreidingen. Deze uitbreidingen, vaak plugins of modules genoemd, voegen extra functionaliteit aan een webwinkel toe. Veel plugins zijn gratis verkrijgbaar en voor sommige moet een vast bedrag woden afgerekend. De installatie is overigens vaak ook heel eenvoudig.

Ditzelfde geldt overig voor themas of templates. Ook deze worden voor open source  systemen heel vaak gemaakt. Met zo een thema kan je je webshop gemakkelijk een nieuw uiterlijk geven. Desgewenst kan je de thema's zelf nog aanpassen.

Genoeg kunde aanwezig

Vaak zijn de gemeenschappen rondom deze webshop software levendig en uiterst bereid je te helpen, dit wordt vaak gedaan op fora. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Magento community die zeer actief en behulpzaam is. Daarnaast zijn er voldoende bedrijven die je eventueel kunnen helpen met aanpassingen of vragen over de functionaliteit over de werking van de software.

Nadelen

De nadelen van een open source webshop systeem zijn ook erg duidelijk. Hieronder vindt je de meest grote nadelen bij het runnen en het bouwen van zo een webwinkel.

Zelf verantwoordelijk voor updates en technische correctheid

Het installeren en onderhouden van webshop software is eigenlijk altijd een klus waar de nodige kennis en tijd voor nodig is. Wanneer je dit halfbakken doet kan het de prestaties van de webshop in de weg zitten. Bij een open source webshop zul je dus zelf de kennis en de tijd moeten hebben om dit te doen of daar een bedrijf voor inschakelen, iets wat ook weer geld kost.

Zeker het updaten kan vervelende consequenties met zich meebrengen. Niet zelden gebeurd het dat na een update van de open source webshop software de gehele webwinkel niet meer goed werkt. En het niet installeren van de updates is zo mogelijk nog gevaarlijker. Omdat het open source is, kan elke kwaadwillende hacker zien waar de zwakheden van een webshop zitten en zodoende het gehele systeem hacken.

Daarnaast zul je er ook voor moeten zorgen dat webwinkel hosting hebt. Ook dien je er voor te zorgen dat de serverconfiguratie klopt. Ook het met regelmaat controleren of alles nog goed werkt, hoort hierbij.

kosten kunnen hoog oplopen

Ook al lijkt een open source webwinkel op het eerste gezicht gratis is dit vaak op de lange termijn zeker niet waar. Zo betaal je sowieso hosting kosten en bij webshop software als Magento kan dit aardig hoog oplopen (als je wilt dat je webshop soepel loopt).

Daarnaast moet je rekenen op hoge kosten als je maatwerk wilt laten uitvoeren. Logischerwijs willen ondernemers dat een webwinkel die bepaalde functies heeft die hun webwinkel onderscheidt, deze aanpassingen laten doen door een professionele programmeur kost in de regel erg veel geld.

Hetzelfde geldt voor het geval als er zich problemen voordoen van wat voor aard dan ook. In de meeste gevallen zul je een specialist moeten inhuren om dit te repareren. Je kunt er op rekenen dat deze specialisten erg veel geld vragen om problemen op te lossen. Zorg er dan ook voor dat je iemand kent die eventuele problemen snel kan oplossen voor je.

Klaarmaken voor de Nederlandse markt

Er zijn geen open source systeem die standaard klaar zijn gemaakt voor de Nederlandse markt. Houdt er dus rekening mee dat je alles in zult moeten stellen naar Nederlandse maatstaven mocht je kiezen voor een open source webshop en de Nederlandse markt willen bedienen. Het vraagt nogal wat instelling aanpassingen om de software geschikt te maken voor de Nederlandse markt. Dit geldt overigens ook vaak voor eventuele plugins die geïnstalleerd zullen worden.

Voorbeelden open source webshop software

open source webwinkel pakketten

Er zijn behoorlijk wat open source pakketten gratis te downloaden waar je een webwinkel mee kunt starten. Hieronder vindt je een klein rijtje met de meeste gebruikte open source webshop software die in Nederland en eigenlijk wereldwijd gebruikt wordt:

  • Magento
  • Opencart
  • Woocommerce (draait op WordPress)
  • Prestashop
  • Zencart
  • Cs cart
  • Ubercart

Of en welk open source webshop pakkeet jij graag wilt gebruiken voor jouw webwinkel is natuurlijk geheel je eigen keuze. Zorg er wel voor dat je je goed inleest in de verschillende pakketten en de bijbehorende mogelijkheden. Als je vragen hebt kan je deze altijd hieronder stellen of ons een bericht sturen.

Related posts
Webwinkel

Gratis webshop Beginnen

Webwinkel

Alle Webshop en eCommerce Spelers in 4 Tabellen

PSPWebwinkel

iDeal - De Werking & Integraties

PSPWebwinkel

iDeal webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *