Zoekmachine Optimalisatie

Webshop SEO – Waar te beginnen?

SEO Programma

Zoekmachine optimalisatie is iets dat elke ondernemer met een website zou moeten doen. De kliks vanuit de zoekmachines zoals Google en Bing zijn in tegenstelling tot Adwords gratis. Vind uit hoe SEO (search engine optimization) gedaan kan worden voor jouw webwinkel.

Een nadeel van SEO is dat er niet direct resultaat zichtbaar is. De werkzaamheden die je uitvoert om zo goed mogelijk in de zoekmachine te scoren zie je pas na verloop terug. Maar dit zie je wel langere tijd terug en dus is het eigenlijk altijd dubbel en dwars de moeite waard om deze vorm van marketing uit te voeren.

SEO kan je grofweg in 2 delen opdelen: on-page seo en off-page seo. Hieronder lees je welke specifieke aspecten, specifiek voor webwinkels, bij deze delen horen.

On-page SEO voor je webshop

On-page optimaliseren is een kwestie van zorgen dat de website zelf zo goed mogelijk in elkaar zit. Omdat de tevredenheid van de bezoeker centraal staat in de hedendaagse SEO moet je er dus voor zorgen dat de website goed en gemakkelijk gebruikt kan worden.

Wanneer iemand product x zoekt wil hij gewoon op een pagina uitkomen die zijn of haar vraag beantwoord. Voor Google is het belangrijk dat de mensen die iets zoeken via Google op de juiste pagina terecht komen. Google probeert het beste resultaat bovenaan te zetten. Hiervoor gebruikt de zoekmachine een algoritme dat probeert te bepalen welk resultaat het best is bij een bepaalde zoekopdracht uitgevoerd door een bepaald persoon.

Onderstaande tips helpen je met het inrichten van je website die er voor zorgt dat je bezoekers een fijne ervaring op je website hebben en dat Google ook begrijpt dat jij iets te bieden hebt wat de zoekers zoeken.

Structuur van de website

Zorg ervoor dat het gemakkelijk is om over een website te navigeren. Bij een webshop betekent dit in de meeste gevallen dat je duidelijk onderscheid moet maken in verschillende categorieën waarin je jouw producten kan indelen.

Snelheid van de webshop

Voor bezoekers is het fijn als een webwinkel snel is. Niemand vindt het fijn als een website traag werkt. Google en ook de andere zoekmachines meten daarom hoe snel jouw website en de pagina's op jouw website laden. Hier geldt: hoe sneller hoe beter.

Er zijn verschillende methodes om de snelheid van je webshop te verhogen. Een snelle hosting, het comprimeren van afbeeldingen, server side caching en browser caching zijn voorbeelden van hoe de snelheid van een website verbeterd kan worden.

Goede titels op de pagina's

Aan elke pagina op een website kan een titel mee gegeven worden. In deze titels kan je kort en bondig beschrijven waar de betreffende pagina over gaat. Deze titels gebruikt Google ook vaak om weer te geven in de zoekresultaten. Hoe beter deze titel dus is, des te groter de kans dat er op geklikt wordt.

Deze titel moet dus weergeven waar de inhoud van de pagina over gaat. Mensen klikken op een bepaalde titel omdat er een verwachting in een titel gecreëerd kan worden. Zorg er dan ook voor dat de titel goed beschrijft wat de bezoeker kan verwachten op de desbetreffende pagina. Als niet aan de verwachting voldaan wordt zal de bezoeker snel terug gaan naar de zoekresultaten en een ander resultaat kiezen. Google meet dit allemaal en zal jouw pagina dan lager waarderen voor die betreffende zoekterm wanneer ze merken dat jouw pagina niet aan de verwachting van de zoeker kan voldoen.

De beste content

De beste content op jouw webshop publiceren. Als mensen jouw webshop bezoeken willen ze vanzelfsprekend de beste ervaring. Dit houdt ook in dat de inhoud gewoon heel goed moet zijn. Zorg dat de volgende zaken dik op orde zijn in je webshop:

  • Duidelijke beschrijving bij de producten
  • Goede foto's van de producten
  • Goede categoriebeschrijvingen

Afbeeldingen

Wat veel mensen niet weten is dat er ook superveel bezoekers via de afbeelding zoeken functie op een website kunnen komen. Gebruik van afbeeldingen op je website is uberhaubt onontbeerlijk maar probeer er ook voor te zorgen dat deze goed gevonden in de Google afbeelding zoeker.

Zorg ervoor dat een elke afbeelding een duidelijk alt tag heeft. Met deze tag geef je aan wat de afbeelding precies is. Omdat Google (nog) niet (helemaal) kan herkennen wat er precies op een afbeelding staat helpt de alt tag met aangeven wat er op de afbeelding staat.

Er zijn webshop systemen die extra aandacht besteed hebben aan de technische correctheid ten voordele aan de zoekmachine optimalisatie van de webshop. Een voorbeeld hiervan is Lightspeed webshop software.

Off-page SEO voor de webshop

Er zijn ook nog externe factoren die invloed hebben op de positie van jouw webshop in de zoekresultaten van Google, Bing en andere zoekmachines. Hieronder vindt je

Links naar jouw website

Links hebben van oudsher een grote invloed op de plek van jouw website in de zoekmachine. Dit wil overigens niet zeggen dat je maar zo veel mogelijk links naar pagina's op je website moet verzamelen. Dit betekent dat je door goede content en samenwerkingen met andere sites links verdient naar jouw website.

Goede vermeldingen van jouw naam

Wanneer mensen over jouw merk of webshop spreken zullen ze natuurlijk lang niet altijd een link plaatsen. De zoekmachines weten dit nu ook en beseffen dat als veel mensen over je spreken op bepaalde fora dat dit ook meegerekend kan worden in de waardering voor jouw webshop. Deze waardering zorgt er dan uiteindelijk weer voor dat je hoger scoort in de zoekresultaten.

Related posts
SoftwareWebwinkelZoekmachine Optimalisatie

Webshop Beginnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.