Als ondernemer is het noodzakelijk om aangifte te doen voor de belasting. De belasting wilt graag weten hoeveel winst je hebt gemaakt vanuit jouw onderneming. Voor ondernemers kunnen regelingen omtrent aangifte en de te betalen weer anders zijn. Dit heeft te maken met de grootte, personeel en natuurlijk de gemaakte winst. Uiteraard is het een must om de belastingaangifte op tijd in te dienen en vervolgens de aanslag op tijd te betalen. Anders loop je als ondernemer de kans op een boete. Om dit te voorkomen is het mogelijk om uitstel aan te vragen van de aangifte. Hoe werkt dat precies?
Werking uitstel belastingaangifte
Om uitstel aan te vragen is het noodzakelijk dat je dit op tijd doet. Mocht je de aanvraag voor het uitstellen te laat bij de belasting aangeven, dan is de kans verlopen en moet je alsnog aangifte doen. Daarna is er nog een kans om uitstel aan te vragen om de aanslag te betalen of je kan het betalen in termijnen aanvragen.
Via Mijn Belastingdienst kan je een formulier invullen en deze online inleveren voor de aangegeven datum.
Houdt er rekening mee dat je belastingrente moet betalen over het bedrag wat je uiteindelijk aan de belasting moet gaan afdragen. De rente loopt normaliter door tot zes weken na de datum van de aanslag. Mocht de belasting er langer over doen bij het opleggen van de aanslag, dan is de maximale doorlooptijd van de betalen rente 19 weken nadat zij de aangifte van jou uiteindelijk hebben ontvangen.
Mocht je geld terugkrijgen van de belasting, dan is de kans alsnog aanwezig dat je niet de rente krijgt vergoed, aangezien jij schuldig bent aan de vertraging.
Wanneer krijg je een boete?
Zodra de aangifte niet op tijd bij de belastingdienst binnenkomt, dan is de kans groot dat je een verzuimboete krijgt. Wanneer je bijvoorbeeld opzettelijk een onvolledige aangifte doet of er komt helemaal geen aangifte binnen, dan wordt het een vergrijpboete. De boetes zullen overigens niet direct worden gegeven, er zullen eerst herinneringen worden verstuurd. Zodra hier niet op wordt gereageerd, dan komt de boete binnen. Mocht er helemaal geen aangifte zijn binnengekomen, dan volgt er ook nog een ambtshalve aanslag.
Hoe voorkom je een boete?
Om natuurlijk deze situatie te voorkomen is het ten eerste goed om alle administratie voor jouw onderneming netjes te hebben. Zo zijn er verschillende boekhoudsoftware die gebruiksvriendelijk en overzichtelijk werken. Bij sommige software programma’s is het zelfs mogelijk om via het boekhoudsysteem een uitdraai te maken voor de aangifte.
Daarnaast is het goed om alle data van de aanslagen op een rij te hebben, deze komen immers elk jaar weer terug. Mocht je toch de data halen van de aangifte, probeer dan op tijd te zijn met het aangeven van uitstel. Focus vervolgens echt op de aanvraag en zorg dat je deze na uitstel wel op tijd indient. Helaas kom je nou eenmaal niet om de Belastingdienst heen, uitstel of niet.
Een vraagje: is er naast een goede software waar je alles netjes op orde houdt ook nog steeds de plicht om dit op papier bij te houden in een map? En zo ja, houden software programma’s hier rekening mee? In het verleden een keer gewerkt met een programma, waarbij printen een mission-impossible bleek te zijn (rare verspringingen etc.)
Alvast dank voor jullie antwoord!