Software

Wat is een Wachtwoordmanager?

security

Hoeveel verschillende wachtwoorden heb jij? En hoe vaak moet je een wachtwoord wijzigen omdat je het wachtwoord vergeten bent? Met een wachtwoordmanager schep je orde in de chaos! Zo heb je altijd en overal toegang tot het juiste wachtwoord en je wachtwoorden worden op een veilige plek opgeslagen. Een wachtwoordmanager biedt vele voordelen en bovenal: gemoedsrust! Voor jou en voor je onderneming. Een wachtwoordmanager draagt bij aan optimale beveiliging van je werkomgeving en dat vermindert risico’s.

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager, ook wel password manager, beheert al je wachtwoorden en gebruikersnamen. Zo hoef je al je verschillende wachtwoorden niet allemaal meer te onthouden en worden ze een stuk veiliger bewaard dan op een post-it op je beeldscherm, in een document in je bureaula of een file op je bureaublad. Een wachtwoordmanager helpt je ook bij het genereren van nieuwe wachtwoorden; een sterk wachtwoord dat voldoet aan de eisen van een goed wachtwoord. Een wachtwoordmanager beheert dus niet alleen je wachtwoorden, een wachtwoordmanager helpt je ze ook onthouden en verbeteren!

Hoe werkt een wachtwoordmanager?

Je kunt een wachtwoordmanager zien als een grote veilige kluis die beveiligd wordt met één hoofdwachtwoord. Je hoeft dus maar één wachtwoord te onthouden om deze kluis open te maken en toegang te krijgen tot al je wachtwoorden.

Het belang van een wachtwoordmanager

Het gebruiken van sterke wachtwoorden is een belangrijk onderdeel van je beveiligingsstrategie als organisatie. Motiveer je medewerkers om sterke wachtwoorden te gebruiken en wachtwoorden veilig te bewaren. Een wachtwoordmanager is daarvoor de ideale toepassing. Maak voor al je gebruikers een eigen account aan, om wachtwoorden veilig op te slaan, te onthouden en ze te verbeteren. Een wachtwoordmanager draagt bij aan een optimale beveiligingsstrategie van je onderneming.

Voordelen wachtwoordmanager

  • Altijd je wachtwoord paraat

Hoeveel tijd verspil jij aan het opzoeken en opnieuw opvragen van wachtwoorden? Met een wachtwoordmanager heb je altijd het juiste wachtwoord binnen handbereik of log je zelfs automatisch in. Dat bespaart je een hoop kostbare tijd en frustratie!

  • Sterke wachtwoorden

Als je zelf een wachtwoord aanmaakt, dan verval je al snel in makkelijke combinaties van letters en woorden, vaak met makkelijke te achterhalen persoonlijke informatie daarin verwerkt. Logisch ook, want je moet het wachtwoord immers kunnen onthouden! Werk je met een wachtwoordmanager, dan onthoud de wachtwoordmanager al je wachtwoorden. Dat hoef je zelf niet meer te doen. Dus kun je voortaan moeilijk te kraken wachtwoorden gebruiken voor al je accounts. En ook dat hoef je niet zelf te doen! Een wachtwoordmanager genereert deze sterke wachtwoorden namelijk zelf.

  • Wachtwoorden op een veilige, centrale plek

Het belangrijkste voordeel waarom wachtwoordmanagers in het leven zijn geroepen: eindelijk een centrale plek voor al je wachtwoorden. En, nog een veilige plek ook! Voor jou als gebruiker super handig, maar ook voor de ICT-afdeling van je bedrijf, die alle wachtwoorden van verschillende applicaties en gebruikers voortaan op een centrale plek kan bewaren.

  • Gemakkelijk wachtwoorden delen

Huh, maar dat is toch juist wat je niet wilt, een wachtwoord delen? Klopt! Maar, in sommige gevallen kan het delen van gebruikersnamen en wachtwoorden juist wel nuttig zijn. Bijvoorbeeld voor een communicatiebureau die diverse online communicatiekanalen, zoals websites en social media, beheert en dus toegang moet hebben tot diverse accounts.

  • Automatisch inloggen browser

Nagenoeg alle wachtwoordmanagers hebben speciale extensies voor internetbrowsers. Zo kun je automatisch inloggen, met de juiste gebruikersnaam en het juiste wachtwoord, op internetpagina’s die je zelf van tevoren hebt aangemerkt. Zo hoef je het wachtwoord dus niet te kopiëren en plakken uit je wachtwoordmanager. Let wel op dat ook anderen die gebruikmaken van jouw pc of tablet automatisch inloggen bij deze pagina’s.

  • Synchroniseer je devices

Werk je met diverse devices? Een pc, laptop, tablet en/of smartphone? Met een wachtwoordmanager kun je de verschillende mobiele apparaten waar je regelmatig mee inlogt synchroniseren. Zo heb je op ieder device toegang tot je veilige kluis met wachtwoorden. Super efficiënt!

TIP: kies een goed hoofdwachtwoord

Met een wachtwoordmanager heb je nog maar één hoofdwachtwoord nodig. Ja, want je wachtwoordmanager moet immers ook beveiligd worden. Met dit ene hoofdwachtwoord heb je voortaan toegang tot al je wachtwoorden. Zorg daarom dat je hoofdwachtwoord een sterk wachtwoord is. Gebruik zeker 12 tekens, wissel af tussen cijfers, hoofdletters en speciale tekens, verwerk liever geen makkelijk te achterhalen persoonlijke informatie in je wachtwoord, maar maak het ook niet te ingewikkeld zodat je het hoofdwachtwoord wel makkelijk kunt onthouden.

Welke wachtwoordmanager is het beste?

Betrouwbaarheid is het belangrijkste als we het hebben over een wachtwoordmanager. Je moet je wachtwoorden en gebruikersnamen immers met en gerust gevoel opslaan. Doe daarom goed onderzoek naar de beste wachtwoordmanager. De meeste wachtwoordmanagers hebben een gratis versie die veelal voldoet aan de basisfunctionaliteiten voor gebruikers. Betaalde versies hebben meer mogelijkheden. Er zijn vaak ook zakelijke varianten beschikbaar, speciaal voor het wachtwoordbeheer van ICT-afdelingen. We hebben een aantal wachtwoordmanagers voor je onderzocht en willekeurig uiteengezet.

LastPass

Een bekende en veelgebruikte wachtwoordmanager. LastPass heeft een gratis versie, maar ook betaalde software speciaal toegespitst op bedrijven. Het product Teams is speciaal voor bedrijven met maximaal 50 medewerkers en Enterprise is er voor grotere bedrijven.

1Password

1Password is een van de bekendste apps voor iPhone, iPad en Mac. Maar, 1Password ondersteund ook Windows en Android. Je kunt 1Password gratis gebruiken of kies voor een meer uitgebreide (zakelijke) versie.

Dashlane

Met Dashlane kun je tot 50 wachtwoorden gratis beheren. De volgende stap is een betaald Premium-abonnement, waarbij je een onbeperkt aantal wachtwoorden kunt beheren. Dashlane heeft ook een versie voor bedrijven.

Roboform

Wachtwoordmanager Roboform heeft een gratis proefperiode voor bedrijven van twee weken. Bij de zakelijke variant van Roboform krijgt iedere gebruiker bepaalde rechten toegekend, op basis van z’n rol binnen de organisatie. En je kunt gemakkelijk wachtwoorden delen.

Related posts
Software

Software asset management: hoe beheer je je zakelijke softwarepakketten?

Software

Exact Go stopt

Software

Met software om bonnetjes te scannen bespaar je tijd

Software

Zo Maak je een Factuur in Word

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *