Webwinkel

Webshop Marketing Methodieken

webshop marketing

Wanneer je webwinkel uiteindelijk staat is het natuurlijk van groot belang dat je klanten krijgt op de webshop. Als je eenmaal besloten hebt je webwinkel te starten het natuurlijk wel belangrijk om producten te verkopen.

Producten te koop hebben staan is natuurlijk mooi, maar als niemand ze ziet verkoop je natuurlijk niks. Door middel van de juiste marketing kun je bezoekers, potentiële kopers, in jou webwinkel krijgen. Ontdek snel welke mogelijk er zijn om mensen op jouw website te krijgen.

Op het internet zijn er tal van marketingkanalen die ingezet kunnen worden. Hieronder vindt je de meest gangbare en nog een paar creatieve methodes om meer aandacht voor jouw webshop te creëren. Alle onderstaande methodes worden verder uitgediept op de daarvoor ingerichte pagina's.

Webshop Marketing met Adwords

Het advertentieplatform van Google, de meeste mensen hebben hier wel eens van gehoord. Met Adwords kan er op verschillende manieren geadverteerd worden maar er zijn 2 bekende kanalen die het meest gebruikt worden: tussen de zoekresultaten en in het display netwerk.

  • Zoeknetwerk: je kunt instellen bij welke zoekwoorden je vertoond wilt worden. Dit is natuurlijk super interessant voor webshop eigenaren, je trekt namelijk de aandacht van mensen die naar jouw product zoeken.
  • Display netwerk: dit is een netwerk van websites die besloten hebben om advertenties binnen het Adwords netwerk op hun website weer te geven. Je kunt denken aan banners en aan tekstblokken met advertenties erin. In de meeste gevallen wordt de advertentie van je webshop op gerelateerde websites geplaatst.

Meer over Adwords voor je webshop

Adverteren op vergelijksites

Nederland kent een aantal bekende vergelijksites, denk bijvoorbeeld aan beslist.nl en kieskeurig.nl. Als je wilt dat jouw producten en jouw webwinkel op deze sites worden getoond kan je je aansluiten bij deze partijen. De websites nemen dan jouw producten op in hun overzicht en je betaald in de meeste gevallen per klik. Wanneer iemand dus doorklikt naar jouw website vanaf de vergelijksite betaal je een vast bedrag. Dit is overigens een vorm van webshop marketing die veel webwinkels toepassen in Nederland.

Webshop Marketing met Affiliate marketing

Een in onze ogen zeer interessante vorm van adverteren, je betaald andere bedrijven wanneer ze een klant naar jou door verwijzen. En als we zeggen klant bedoelen we dus iemand die echt een aankoop doet. Je kunt instellen hoeveel procent van het aankoop bedrag naar de publisher gaat.

Het grote voordeel van deze vorm van marketing is dat je dus enkel uitgaven hebt als je daadwerkelijk omzet maakt. Affiliate marketing valt dan ook onder de noemer performance based marketing.

Webshop Marketing met Social media

Het is erg de moeite waard om social media strategisch in te zetten. Het is relatief eenvoudig om jouw doelgroep op de verschillende social media te vinden. Ook is het goed haalbaar om een brand van jouw bedrijf te maken, je kunt het webshop echt een gevoel en beleving geven. Dit kan erg helpen om de juiste doelgroep aan te spreken.

Probeer uit te zoeken op welke social media jouw doelgroep het meest actief is. Dit kan Pinterest, Twitter, Instagram, Facebook of een combinatie van meerdere zijn. Probeer dan de “juiste toon” aan te slaan en zo aan volgers te komen. Social media is de manier om mensen echt te binden aan jouw webshop en kan dus erg effectieve marketing zijn.

Daarnaast is er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om te adverteren op de verschillende social media.

SEO, search engine optimization of terwijl zoekmachineoptimalisatie

Gratis bezoek op je webwinkel is het beste bezoek, dat vinden wij althans. Wanneer je je seo goed op orde hebt is de kans groot dat er via de verschillende zoekmachines, maar vooral Google, bezoekers op je webshop terecht komen. Er zijn al webshops die hier extra aandacht aan besteden, zoals bijvoorbeeld Shopify dat doet.

Om een deze seo marketing voor je webshop goed op orde te hebben moet je wel aan een aantal zaken voldoen. Niet iedereen heeft zin zich daarover in te lezen of heeft er simpelweg geen tijd voor. Het kan zeker de moeite lonen om een gespecialiseerd seo bedrijf hiervoor in te schakelen.

Je producten op Marktplaats

Het klinkt misschien een beetje raar om op Marktplaats je nieuwe producten te plaatsen, maar op Marktplaats komen werkelijk miljoenen mensen en er zijn er vast wel een paar die op zoek zijn naar jouw product. Op Marktplaats kan je ook betaald adverteren zodat je producten omhoog komen bij zoekopdrachten en hoog in een bepaalde categorie staan.

E-mail marketing voor je webshop

Je denkt misschien dat e-mails versturen geen zin heeft, maar de praktijk laat wat anders zien. Wanneer jij leuke content verstuurd naar de leden van je nieuwsbrief en ze af en toe wat extra geeft zul je zien dat dit de omzet van je webshop verhoogt.

Bloggen

Wanneer jij regelmatig schrijft over bepaalde zaken die jouw doelgroep interesseren kan je een bepaalde volgers groep krijgen. Omdat deze groep weet dat jij altijd de beste informatie op een leuke manier brengt is het waarschijnlijk dat deze groep ook bereid is om producten van je te kopen.

Dit is een behoorlijke tijd investering maar kan zeker de moeite waard zijn. Bedenk goed waar en hoe je over bepaalde zaken wilt schrijven. Je kunt bijvoorbeeld over nieuwe trends schrijven, over ervaringen met bepaalde producten, tips over bepaalde producten enzovoort.

Conclusie webshop marketing

Het aanspreken van je doelgroep kan je op verschillende manieren doen. Omdat er zoveel verschillende vormen van webshop marketing zijn is het belangrijk dat je kiest met welke je van start wilt gaan. Zeker wanneer je budget niet supergroot is zul je goed moeten nadenken over waar en hoe je jouw doelgroep het best kunt bereiken. Het is sowieso wel de moeite waard om de marketing van je webwinkel goed en wel doordacht aan te pakken.

Related posts
Webwinkel

Gratis webshop Beginnen

Webwinkel

Alle Webshop en eCommerce Spelers in 4 Tabellen

PSPWebwinkel

iDeal - De Werking & Integraties

PSPWebwinkel

iDeal webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *