Website

Website Maken: Zelf doen of Uitbesteden?

Website Laten Maken

Je hebt een goede zakelijke website nodig voor je onderneming. Of het nou een eenmanszaak of grote internationale corporate organisatie betreft; een snelle, goed functionerende, professionele website is essentieel voor een representatieve online uitstraling.

Kortom, je hebt besloten een website te maken . Wat heb je nodig om een website te maken? Waar moet je op letten bij het maken van een website? Wij helpen je stap voor stap je eigen website te maken, met de juiste zakelijke software.

Website maken: zelf doen of uitbesteden?

De grote vraag is: ga je zelf je website maken of besteed je het uit? Een overweging die je zelf moet maken en die sterk afhankelijk is van geld, tijd, interesse en kennis. Dat laatste is met een goed CMS niet of in mindere mate nodig, maar alleen noodzakelijk als je een website van scratch af aan wilt maken en dus al het programmeerwerk zelf doet. Met een contentmanagementsysteem hoef je echter geen ICT-er te zijn om een website te maken. Een content management systeem doet namelijk al het technische werk voor jou. Jij hoeft alleen maar het framework naar je eigen smaak in te richten.

Aandachtspunten website (laten) maken

Of je nou zelf je website maakt of de ontwikkeling van jouw website uitbesteed, het is zinvol om te weten waar je op moet letten bij het maken van een website. Hier vind je een overzicht van zeven belangrijke punten waar een website aan moet voldoen. Op deze pagina vind je vijf aandachtspunten voor de ontwikkeling van jouw eigen website.

Claim je domeinnaam en regel je webhosting

Om een website te maken, heb je eerst een domeinnaam nodig. Check allereerst of de domeinnaam waar jij je zinnen op hebt gezet, nog wel vrij is. Dit kan bij verschillende URL-checkers. Vervolgens schaf je de domeinnaam aan bij een hostingprovider naar keuze. Er zijn diverse hostingproviders waar je jouw domeinnaam kunt laten registreren en waar je direct een hostingpakket kunt aanvragen. Webhosting heb je nodig om je website te laten draaien. Een website heeft immers een database nodig om op te draaien en moet in de lucht gehouden worden. Je kunt dit ook zelf doen, je website intern hosten, maar in de meeste gevallen worden websites gehost bij hostingproviders.

Maak een plan: wat is het doel van je website?

Voordat je begint aan de ontwikkeling van je website, bedenk eerst goed wat je doel eigenlijk is van je website. Maak een plan! Is het simpelweg het online visitekaartje van jouw onderneming of wil je actief interactie zoeken met jouw doelgroep? Wil je vooral kennisdelen als onderdeel van je marketingstrategie of wil je gericht producten verkopen? Door eerst een plan te maken, kun je voorafgaand beter bepalen aan welke functionaliteiten jouw website moet voldoen en waar de nadruk op komt te liggen. Zo kun je ook beter bepalen welke software het beste aansluit voor het maken van je website.

Onderzoek behoefte doelgroep

Bedenk goed: bij het bouwen van een website draait het niet om jou, maar om jouw doelgroep! Een goede zakelijke website is een klantgerichte website, die inspeelt op de behoefte van de websitebezoeker. Je wilt immers je doelgroep in beweging brengen om iets te doen; iets downloaden, naar je winkel komen, offerte opvragen of iets online bestellen bijvoorbeeld. Wat het ook is, je wilt je doelgroep iets laten doen. Om dat te bewerkstelligen zul je moeten weten wat jouw doelgroep beweegt, zodat je daar slim op in kunt spelen met je te maken website.

Kijk naar andere websites

Hoe doet de rest het? Als je een website gaat maken, is het slim om te weten wat je concurrenten doen. Onderzoek welke websites er al bestaan. Hoe presenteren concurrerende bedrijven zich online? Wat bieden ze aan, wat niet? Bedenk vervolgens hoe je onderscheidend kunt zijn met jouw website.

Vergeet de AVG niet!

Privacy en beveiliging zijn hot topics. Ook bij het ontwikkelen van websites. Zorg voor een goed versleutelde website, met een SSL certificaat. Te herkennen aan het HTTPS-protocol: HTTPS in de URL en een groen slotje in de browserbalk. HTTPS is de nieuwe standaard. Dat geldt voor iedere website in het algemeen en voor websites waar om persoonsgegevens wordt gevraagd in het bijzonder. Je wilt immers niet dat de persoonsgegevens van jouw websitebezoeker op straat komen te liggen.

Vergeet ook niet de juiste disclaimer en voorwaarden te vermelden. Een belangrijk aandachtspunt voor je te ontwikkelen website! Met een goed contentmanagementsysteem kun je eenvoudig pop-ups en extra velden integreren in je website.

Kies het CMS dat bij jou past

Met een contentmanagementsysteem hoef je zelf niets te programmeren. Het technische werk wordt, soms volledig en soms gedeeltelijk, door het CMS uit handen genomen. Er zijn wel honderden CMS’en waar je uit kunt kiezen. In de basis zijn ze vergelijkbaar, maar ze werken allemaal net even anders. Kijk daarom goed naar de functionaliteiten van ieder CMS en kies vervolgens het CMS dat bij jou past. Een aantal belangrijke overwegingen op een rij.

 • Kosten
 • Open source of closed source
 • Beschikbare plug-ins
 • Meertaligheid
 • E-commerce mogelijkheden

Er zijn ook verschillende betaalde oplossingen die echt prima werken en je veel zorgen uit handen nemen. Bekijk onze lijst met beste website software voor een goed idee hierover.

De bekendste en populairste CMS’en

Van alle contentmanagementsystemen hebben we de bekendste en populairste voor je geselecteerd. Hier komen ze, in willekeurige volgorde.

jouwweb 150
8p/m
 • Zonder technische kennis een mooie en professionele website maken
 • Gebruiksvriendelijk klikken en slepen
 • Nederlandse helpdesk
 • Eerst gratis website maken
 • Webshop is ook mogelijk
 • Veel elementen eenvoudig aanpasbaar
wix 150 x 300 logo
12.41p/m
 • Internationaal platform met keuze uit veel verschillende templates
 • grote databank voor foto`s
 • Eigen HTML toe te voegen
 • Webshop is mogelijk
 • Veel extra opties
 • Gratis betrouwbare hosting
wordpress 150 x 300 logo
8p/m
 • Meest gebruikte CMS ter wereld met veel vrijheid tot aanpassingen
 • Duizenden templates
 • Vele plugins te downloaden
 • Veel ontwerpvrijheid
 • Ook geschikt voor professionals
 • Enige technische kennis vereist
Related posts
HostingWebsite

Een Domeinnaam Vastleggen - voor beginners

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *