Webwinkel

Woocommerce: Ja of Nee?

woo commerce banner
Woocommerce

Woocommerce is de open source webshop oplossing die op WordPress draait. In feite is het een plugin die het mogelijk maakt om een WordPress installatie om te toveren naar een complete webwinkel of om een webwinkel aan je bestaande WordPress installatie toe te voegen. Het is bijzonder populaire software omdat het heel gemakkelijk is om te installeren en bovendien heel gemakkelijk is om te gebruiken. Bovendien is het nog geheel gratis ook.

Met een kale installatie kan je op zich producten verkopen, maar je zult al snel merken dat wanneer je je webshop wat meer functionaliteit wilt geven en een mooier uiterlijk wilt geven dat je bepaalde betaalde plugins en thema's zult moeten aanschaffen om het helemaal te krijgen zoals je wilt.

De beste WooCommerce  alternatieven

jouwweb 150
8Vanaf p/m
 • De gebruiksvriendelijke editor van JouwWeb maakt het maken van een webshop gemakkelijk én leuk.
 • Domeinnamen Inbegrepen
 • Gratis Ondersteuning
 • Inc. SSL Certificaat
 • SEO geoptimaliseerd
shopify 150
Tip!
25.5Vanaf p/m
 • Geen ontwerpvaardigheden nodig. Je hebt volledige controle over het uiterlijk van de website
 • Simpele Setup
 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Geoptimaliseerd voor Groei
 • Wereldwijd 800.000 klanten
lightspeed 150
49Vanaf p/m
 • Webshop software met ook voorraadbeheer, verkooprapporten, klantgegevens & marketing.
 • Gratis proefversie
 • Vooroplopende techniek
 • Per branche af te stemmen
 • Veel koppelingen met marketing

Een overzicht met de beste webshop software vind je ook hier.

Woocommerce kosten

Omdat het een open source product betreft is het in principe gratis om Woocommerce te installeren op je server en kan je er ook gewoon gratis gebruik van blijven maken. Ook ben je geheel vrij om aanpassingen te maken aan de software. Omdat de broncode openbaar is, is dat voor een ontwikkelaar ook relatief eenvoudig om te doen.

Toch zijn er altijd kosten verbonden aan het runnen van een Woocommerce webwinkel, hieronder zie je een aantal kosten die er altijd bij komen.

Hosting voor je webshop

Het hosten van een webshop kost natuurlijk altijd geld. Je moet een hosting pakket aanschaffen en bij een webshop wil je natuurlijk dat de hosting altijd up is en snel genoeg is om je klanten een prettige ervaring te geven op jouw webshop.

Een Woocommerce installatie stelt in principe hogere eisen aan een hostingpakket dan een standaard WordPress pakket doet. Dit betekent dat je een snellere en dus sterkere hosting nodig hebt dan dat je wellicht gewend bent van andere WordPress installaties. Een shared hosting pakket zal waarschijnlijk niet voldoen aan de eisen die een Woocommerce shop aan hosting stelt. Lees onze pagina over webshop hosting voor meer informatie.

Design van de webshop

Er zijn tal van thema's beschikbaar voor Woocommerce, op zo een manier kan je op een hele gemakkelijke manier het uiterlijk van je webshop aanpassen. De mooiste thema's hebben een bepaalde prijs en dit schommelt meestal tussen de $50 en de $100. Als je vervolgens nog aanpassingen wilt maken op dit thema (wat waarschijnlijk het geval is) zal je een designer moeten inhuren om de laatste punten te finetunen, dat kost natuurlijk ook weer geld.

Aanpassingen aan de webshop

Wanneer je daadwerkelijk wat functies wilt toevoegen of zelfs veranderen zullen er veranderingen aan het systeem moeten worden aangebracht. Dit kan gedaan worden met bestaande plugins (voor veel gevraagde functionaliteit is er al een plugin) maar dat kan ook door een ontwikkelaar in te huren. Deze laatste optie is natuurlijk een stuk duurder dan een plugin die al geschreven is, al kunnen die ook aardig duur worden.

Onderhoud aan Woocommerce

Open software in zijn algemeen is vaak een doelwit voor hackers, dit omdat eventuele kwetsbaarheden voor eenieder te vinden zijn.

Wanneer je dus gebruik gaat maken van een open source pakket zoals deze oplossing is zul je er rekening mee moeten houden dat het updaten en onderhouden van de website echt nodig is. Dit verkleint het risico dat je gehackt wordt. Deze werkzaamheden kosten natuurlijk wel tijd en potentieel dus ook geld.

Zelf technische kunde nodig

Als je kiest om Woocommerce te gebruiken moet je je goed beseffen dat de technische staat van de website je eigen verantwoordelijkheid is. Ze moet je het installeren van de software zelf doen en het up-to-date houden daarna ook.

Het is niet heel moeilijk Woocommerce zelf te installeren, er is een goede handleiding beschikbaar. Hetzelfde geldt eigenlijk voor updates. Het gevaar is echter dat er iets fout gaat. Iemand met weinig kennis van webservers. WordPress of code kan dit waarschijnlijk niet oplossen. Het gevolg zal zijn dat de webwinkel te lang niet te bereiken is.

Daarnaast is een technische optimale webshop belangrijk voor hoge conversies. Het is daarom raadzaam wanneer je een webwinkel wilt beginnen met Woocommerce dat de juiste kennis in huis is, of wordt ingehuurd.

Mogelijkheden Woocommerce

Standaard is Woocommerce al een compleet webshop systeem waar je goed mee uit de voeten kunt wanneer je relatief eenvoudige producten verkoopt. Veel ondernemers ontdekken toch al snel dat ze wat extra functionaliteit willen toevoegen aan hun webwinkel. Gelukkig is dit mogelijk op verschillende manieren.

Door het open source karakter van zowel Woocommerce als WordPress is er in principe heel erg veel mogelijk met deze software. Dit open karakter heeft ervoor gezorgd dat er tal van ontwikkelaars zijn die al plugins geschreven zodat veel gevraagde functionaliteiten gemakkelijk aan Woocommerce toegevoegd kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan import functie, koppelingen met nieuwsbrief software, koppelingen met vergelijkingssites, dynamische prijzen, betaalmethodes waaronder iDeal en nog veel meer.

Een voetnoot bij het gebruik van plugins is dat er voor veel goede plugins wel betaald moeten worden. In de meeste gevallen zijn dit geen terugkerende kosten en krijg je goede ondersteuning bij het geval van niet functioneren of wanneer je vragen hebt.

Voor wie is Woocommerce geschikt

Veel mensen die enigszins ervaring hebben met WordPress denken dat het instellen en runnen van een webshop gebaseerd op Woocommerce een makkelijke taak is. Vaak horen we echter van ondernemers met een zelf gebouwde webshop in Woocommerce dat ze toch tegen problemen aanlopen. Denk bijvoorbeeld aan mails die niet goed verstuurd worden, vertaalproblemen, snelheid van de webshop etc.

We denken dat het bouwen en runnen van een webwinkel in Woocommerce alleen mogelijk is voor voor onervaren web winkeliers wanneer ze de moeite nemen om Woocommerce goed te leren kennen. Dit houdt in dat er veel gestudeerd worden zodat er bij problemen in ieder geval duidelijk is waar het probleem vandaan komt.

Wanneer je graag Woocommerce wilt gebruiken voor je webwinkel maar je hebt geen interesse of tijd om het zelf te bouwen en te onderhouden is het handig om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor het bouwen periodiek onderhouden van jouw webwinkel. Wij kunnen je helpen met het vinden van de juiste professional voor deze taak.

Voor een ervaren WordPress gebruiker zal het gebruik en instellen van een Woocommerce webshop relatief gemakkelijk en voor deze mensen is het zelf runnen van een Woocommerce shop zeker goed te doen.

Related posts
Webwinkel

Gratis webshop Beginnen

Webwinkel

Alle Webshop en eCommerce Spelers in 4 Tabellen

PSPWebwinkel

iDeal - De Werking & Integraties

PSPWebwinkel

iDeal webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.